Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

20100107 Εκκληση Χριστόφια προς την Αγκυρα να λογικευτεί

Εκκληση Χριστόφια προς την Αγκυρα να λογικευτεί

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010 07:00
244 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1763273


Εκκληση στην ?γκυρα να λογικευτεί απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος αναφερόμενος στις προτάσεις Ταλάτ για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης είπε ότι «είναι ηλίου φαεινότερο πως οι προτάσεις ετοιμάσθηκαν στην ?γκυρα».

Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας διαβίβασε τις τουρκοκυπριακές προτάσεις στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι διαβίβασε τις προτάσεις Ταλάτ στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για μελέτη, ενώ αύριο, Κυριακή, θα ανταλλάξει μαζί τους απόψεις.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στις όποιες ανέφερε ότι προσκάλεσε το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να επισκεφθεί την Κύπρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν προσκάλεσε ο κ. Ταλάτ το γενικό γραμματέα των Η.Ε.

Διευκρίνισε πως ο γενικός γραμματέας εδώ και καιρό είχε στο πρόγραμμά του πιθανή επίσκεψη στην Κύπρο, εάν και εφόσον υπάρξει πρόοδος, και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος ο κ. Μπαν Κι Μουν επιφυλάσσεται να επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», η οποία επικαλείται, επίσης, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η τουρκική πλευρά δέχεται εν μέρει την πρόταση Χριστόφια για εκλογή προέδρου κι αντιπροέδρου απευθείας από το λαό, με στάθμιση της ελληνοκυπριακής ψήφου.

Αυξάνει, όμως, σημαντικά τη στάθμιση που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, προβάλλει μη αποδεκτές ιδέες για τη χρονική διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας, όπως και τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επιπλέον, απαιτεί μεγάλη οροφή για την παραμονή εποίκων, προνοεί βέτο του αντιπροέδρου στη λήψη αποφάσεων και ζητά την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες που θα επιθυμούσαν να εγκατασταθούν ή να δραστηριοποιηθούν στο νησί. Ζητά, επίσης, δύο ξεχωριστά FIR στο νησί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου