Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

20100109: Το Πεκίνο αποχαιρετά το «κλαμπ» των αναδυόμενων

Το Πεκίνο αποχαιρετά το «κλαμπ» των αναδυόμενων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010 07:00
323 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1763188


Τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η Κίνα εκτιμάται ότι θα έχει μία οικονομία 123 τρισ. δολαρίων έως το 2040. Εως τότε θα έχει εγκαταλείψει το «κλαμπ» των αναδυόμενων και θα ανήκει στους «υπερπλουσίους», καλύπτοντας το 40% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος.

Η αμερικανική οικονομία, από την άλλη, θα παράγει το 14% του παγκόσμιου προϊόντος, ενώ η συμβολή της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα ανέρχεται μόλις σε 5%.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο νομπελίστας Οικονομίας, Ρόμπερτ Φόγκελ, βασιζόμενος όχι στους πολυσυζητημένους παράγοντες του εξαιρετικά χαμηλού εργασιακού κόστους και του υποτιμημένου γιουάν, αλλά σε μία σειρά από παράγοντες οικονομικούς και πολιτικούς, στους οποίους οι περισσότεροι αναλυτές δεν φαίνεται να έχουν έως τώρα δώσει ιδιαίτερη βάση.

Οπως εξηγεί σε μελέτη του, η οποία παρουσιάζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Forbes, το Πεκίνο έχει επενδύσει πολλά την τελευταία δεκαετία στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί αισθητά το ποσοστό των πολιτών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Εκτιμάται ότι, σε τριάντα χρόνια, το 50% των πολιτών θα είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενας δεύτερος παράγοντας, που πολλοί παραβλέπουν, είναι η δυναμική του αγροτικού τομέα. Σήμερα, αν και απασχολεί το 55% των Κινέζων, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ωστόσο, γίνονται βήματα, ώστε να αυξηθεί σταδιακά η συμμετοχή του στην οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί ο Φόγκελ τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα υπηρεσιών.

Οπως υποστηρίζει, για τις μικρές επιχειρήσεις, μέχρι στιγμής, οι επίσημες στατιστικές δεν αποδίδουν τις «βελτιώσεις στην ποιότητα και την παραγωγή», καθώς πολλές από αυτές προσπαθούν να αποκρύψουν την επιτυχία τους για φορολογικούς λόγους. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος, όμως, φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη και στο σύστημα εξουσίας της χώρας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, πάντως, αμφισβητούν την ορθότητα των επιχειρημάτων του Φόγκελ. Οπως επισημαίνει ο αναλυτής Γκόρντον Τσανγκ στο Forbes, ο Νομπελίστας αποφεύγει να αναφέρει ότι το κινεζικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρά τα μεγάλα ποσά με τα οποία τροφοδοτείται, παραμένει ανεπαρκές για μία σύγχρονη κοινωνία.

Προσθέτει δε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να αναπτύσσεται η Κίνα έως το 2040 με τους σημερινούς ρυθμούς, καθώς σταδιακά οι μισθοί θα αυξάνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου