Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010 07:00
Νίκος Μπέλλος, 863 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1761252


Τον πρώτο ηγέτη, που συνάντησε εν όψει και της ισπανικής Προεδρίας ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας της Κύπρου.
Βρυξέλλες,

Ο εξαιρετικά δύσκολος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, με στόχο την έξοδο από τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που γνώρισε η Ε.Ε. μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της ισπανικής Προεδρίας, η οποία θα βρίσκεται στο «πηδάλιο» της Κοινότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των οικονομικών επιτελείων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι ταυτόσημες σχετικά με την εξέλιξη του σημαντικότερου οικονομικού δείκτη σε περιόδους ύφεσης, του δείκτη της απασχόλησης. Η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται, τουλάχιστον στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Ηδη ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία, «φλερτάρουν» με μια ανεργία της τάξης του 20% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό που θεωρείται πρωτόγνωρο για τα κοινοτικά δεδομένα. Στο Βέλγιο με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας, προβλέπεται ότι, το 2010, θα χάσουν τη δουλειά τους 100.000 εργαζόμενοι, ενώ η ανεργία, από 10,6% του ενεργού πληθυσμού το 2009, θα βρεθεί στο τέλος του έτους στο 16,2%. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και γενικά της Ε.Ε.

Η ανεργία

Ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης στην Ευρώπη είναι ορατός, δεδομένου ότι η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της εξόδου από την κρίση, η ανεργία θα σταθεροποιηθεί σε ψηλά επίπεδα. Κι αυτό γιατί μια ανάπτυξη της τάξης του 1-1,5% δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Το δύσκολο έργο της ισπανικής Προεδρίας, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, είναι να συντονίσει τις ενέργειες των κρατών - μελών, ώστε να αποφευχθούν -υπό την επήρεια πανικού- μονομερή οικονομικά μέτρα προστατευτισμού από τις κυβερνήσεις, τα οποία θα οδηγούσαν την Κοινότητα σε χάος.

Το Φεβρουάριο, θα συγκληθεί Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα συζήτηση για την οικονομία και την κοινωνική κατάσταση στα κράτη - μέλη.

Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος της ισπανικής Προεδρίας, μετά την απασχόληση, είναι η δραματική αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους σε όλα τα κράτη - μέλη. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, εξαιτίας των πρόσθετων δαπανών στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά και της σημαντικής κάμψης των φορολογικών εσόδων από τη μείωση της κατανάλωσης.

Θεωρητικά, υπάρχει μια πολιτική δέσμευση των κυβερνήσεων, ότι θα ξεκινήσουν από το επόμενο έτος τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτό θα γίνει, όμως, μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη, κάτι που σήμερα δεν διακινδυνεύει να προβλέψει κανένας σοβαρός οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν του Νοεμβρίου, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 15 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα το 2008, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. η αύξηση θα είναι της τάξης των 18 μονάδων. Η τελική αύξηση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, η δημοσιονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε πολλές χώρες και, φυσικά, στην Ελλάδα.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Κρίσιμο και για την Ελλάδα θεωρείται το πρώτο εξάμηνο, δεδομένου ότι η ισπανική Προεδρία, σε συνεργασία με την Κομισιόν, θα προετοιμάσει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN, στις 16 Φεβρουαρίου, για την εισαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς στενής κοινοτικής επιτήρησης. Στην ίδια Υπουργική Σύνοδο, θα αποφασιστούν οι συστάσεις και το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης που θα δοθεί στη χώρα μας.

Αλλη μεγάλη προτεραιότητα της ισπανικής Προεδρίας είναι η ομαλή εφαρμογή της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσε Λουις Θαπατέρο, δεν θα προεδρεύσει τηις Συνόδου Κορυφής. Το ρόλο αυτό ανέλαβε πλέον -για τα 2,5 επόμενα χρόνια- ο νέος πρόεδρος της Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το σκέλος των εξωτερικών σχέσεων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, όπου δεν θα προεδρεύει ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, αλλά η Βρετανίδα ύπατη εκπρόσωπος, Κάθριν Αστον.

Οι Ισπανοί θα προεδρεύουν σε όλα τα υπόλοιπα Συμβούλια Υπουργών και στο σκέλος των γενικών υποθέσεων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Ολα αυτά θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως και η νέα υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων, κάτι σαν υπουργείο Εξωτερικών της Ενωσης, η οποία θα αποτελείται κατά τα 2/3 από υπαλλήλους του Συμβουλίου και της Κομισιόν και κατά το 1/3 από αποσπασμένους διπλωμάτες από τα κράτη - μέλη.

Η προεδρία της Ε.Ε. βρίσκει την κυβέρνηση Θαπατέρο και σε μια δύσκολη περίοδο, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η Ισπανία γνώρισε μεγάλη πίεση στη διάρκεια της παρούσας κρίσης. Αλλωστε, συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων χωρών της Ευρωζώνης που παραμένουν επισήμως σε ύφεση. Οι άλλες δυο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ανακούφιση

Από ελληνικής πλευράς, η ανάληψη της Προεδρίας από τους Ισπανούς προκαλεί ανακούφιση στη χώρα μας, ύστερα από δύο εξαιρετικά αρνητικές Προεδρίες για τη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες, την τσεχική και τη σουηδική. Οι χώρες αυτές, κυρίως η Σουηδία, μας δυσκόλεψαν πολύ στην εξωτερική πολιτική, είτε σε σχέση με την Τουρκία είτε με το Σκοπιανό.

Οι Ισπανοί δεν μας έχουν δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, ενώ τις περισσότερες φορές ήταν δίπλα μας. Με τους Τούρκους έχουν πολύ καλές σχέσεις, υποστηρίζουν την ενταξιακή τους πορεία, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουν σε βάρος της χώρας μας. Θα επιχειρήσουν να προωθήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σε σημείο να φέρουν σε δύσκολη θέση ή να εκθέσουν την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως έκανε η σουηδική Προεδρία.

Με τα Σκόπια είναι δίπλα μας, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι υποχρεωμένοι, όμως, να φέρουν το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για συζήτηση στη διάρκεια της Προεδρίας τους, διότι «κληρονόμησαν» τη σχετική απόφαση από τους Σουηδούς και τις αλχημείες που έκαναν το Δεκέμβριο.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου