Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αμυντικά συστήματα Patriot από τη Μέτκα

Αμυντικά συστήματα Patriot από τη Μέτκα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010 07:00
411 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1762235


Την υπογραφή δύο συμβάσεων συνολικού ύψους 51,6 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων Patriot ανακοίνωσε η Μέτκα ΑΕ.

Συγκεκριμένα η εισηγμένη ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την Intracom Defence Electronics για την κατασκευή σημαντικών συγκροτημάτων των πυραυλικών αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων patriot. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές συμβάσεις οι οποίες αφορούν σε αμυντικά συστήματα που προορίζονται για τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ταϊβάν αντίστοιχα.

Ειδικότερα η πρώτη σύμβαση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ύψους 39,3 εκατ. δολαρίων, με αναθέτοντα φορέα την Intracom Defence Electronics στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η έναρξη του έργου θα γίνει στις 31/7/2010 (μέσω προσύμβασης για το 40% του έργου) ενώ η έναρξη των παραδόσεων προσδιορίζεται για το τέλος του 2010 και η ολοκλήρωση των παραδόσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2012.

Η δεύτερη σύμβαση με την Ταϊβάν είναι ύψους 12,3 εκατ. δολαρίων με αναθέτοντα φορέα επίσης την Intracom Defence Electronics στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Η έναρξη του έργου έχει τοποθετηθεί για την 24/12/2010 (μέσω προσύμβασης για το 50% του έργου), η έναρξη των παραδόσεων προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο του 2011 και η ολοκλήρωση των παραδόσεων έως τον Ιανουάριο του 2013.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Μέτκα «με την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε η εταιρεία μετά την επιτυχή κατασκευή παρόμοιων συστημάτων στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε το 2002 καθώς και σε συνέχεια της συμμετοχής της σε σημαντικότατα αμυντικά έργα μεγάλης κλίμακας (MBT Leopard-2 Hel, Υ/Β U-214 κοκ), μετά την ανάληψη των νέων συμβάσεων που συνολικά ξεπερνούν τα 51 εκατ. δολάρια, εδραιώνεται περαιτέρω, ενισχύοντας την αξιοπιστία της σχετικά με την ανάληψη τεχνολογικά απαιτητικών εφαρμογών στον τομέα της άμυνας».

Η διοίκηση υπενθυμίζεται ότι η Raytheon είχε αναλάβει το 1999 την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων patriot στην Ελλάδα και είχε τότε αναθέσει στη Μέτκα αντίστοιχο έργο στα πλαίσια των σχετικών προϋποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας περί υποχρεωτικής ελληνοποιημένης βιομηχανικής συμπαραγωγής.

Για τις νέες συμβάσεις ο γενικός διευθυντής των εργοστασίων της Μέτκα, Γ. Οικονόμου, δήλωσε: «Η διεθνής αυτή επιτυχία της Μέτκα αποτελεί μία περίτρανη απόδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας και δικαίωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με κύριο μοχλό τη βιομηχανική συμπαραγωγή στις προμήθειες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου