Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Συνεχίζεται η υποστήριξη ένταξης των Σκοπίων και της Τουρκίας

Συνεχίζεται η υποστήριξη ένταξης των Σκοπίων και της Τουρκίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010 07:00
Νίκος Μπέλλος, 298 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1762343

Βρυξέλλες

Τη συνέχιση της στρατηγικής του προκατόχου του Ολι Ρεν, δηλαδή πλήρη υποστήριξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων και της Τουρκίας, προαναγγέλλει ο νέος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Στα χνάρια του προκατόχου του βαδίζει ο νέος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Ο πρώην υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων της Τσεχίας, έδωσε μια πρόγευση της πολιτικής του, απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, εν όψει της ακρόασης που θα περάσει στις 12 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Αναφορικά με τα Σκόπια, ο κ. Φούλε επαναλαμβάνει τη σύσταση-εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως διατυπώθηκε στην τελευταία έκθεση προόδου (Νοέμβριος), ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν σύντομα να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα.

Σχετικά με την Τουρκία, επισημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή της πορεία υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα αυτή θα καταβάλλει προσπάθειες για το σεβασμό των ενταξιακών κριτηρίων.

Μεταξύ των ενταξιακών κριτηρίων που οφείλει να εκπληρώσει η Τουρκία αναφέρει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ?γκυρας, δηλαδή την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και προς την Κύπρο με το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ανοίξει μόλις 12 από τα 35 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Τέλος για την Κροατία, ο κ. Φούλε αναμένει ότι εντός του 2010 θα ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της χώρας αυτής το επόμενο έτος.

Η Κροατία, που ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί με την Τουρκία έχει ήδη ανοίξει 28 κεφάλαια.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα δώσει το «πράσινο φως» για κάθε επίτροπο, αλλά και για το σύνολο της Κομισιόν.

Οι υποψήφιοι επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση στη διάρκεια του δευτέρου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου