Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

20100109 Οι Ισπανοί ανοίγουν δρόμο στην Τουρκία

Οι Ισπανοί ανοίγουν δρόμο στην Τουρκία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010 07:00
201 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1763313

Η Ισπανία ελπίζει να επιταχύνει μέσα στους προσεχείς μήνες τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ανοίγοντας νέα θεματικά κεφάλαια, δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ ?νχελ Μορατίνος.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ ?νχελ Μορατίνος.
«Έχουμε μπροστά τέσσερα κεφάλαια και ελπίζουμε να τα ανοίξουμε», διευκρίνισε- στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη- ο υπουργός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως ο στόχος των Ισπανών μοιάζει τουλάχιστον φιλόδοξος, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ε.Ε. μπλοκάρει από το 2006 οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, λόγω της επίμονης άρνησης των Τούρκων να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Και η Κύπρος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το άνοιγμα άλλων έξι κεφαλαίων, οι οποίες συνδέονται με τη μη αναγνώρισή της από την ?γκυρα. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Αυστρία, που προτιμούν να προτείνουν στην Τουρκία μια προνομιακή σύμπραξη, η Ισπανία τάσσεται υπέρ μιας ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε.

Ο Μορατίνος συνέδεσε ωστόσο την επιτάχυνση των συνομιλιών με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου.

«Προσπαθούμε να κάνουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» για την Κύπρο, υπογράμμισε ο Μορατίνος.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού θα παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα, κάποια ανοίγματα», υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου