Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

20100126 Αντιδρούν έντονα στη «Βαριοπούλα»

Αντιδρούν έντονα στη «Βαριοπούλα»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 07:00
284 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1769758

Με έντονο τρόπο αντέδρασε χθες ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και στην αποκάλυψη για σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος, που είχε ετοιμαστεί το 2003 με την επωνυμία «σχέδιο Βαριοπούλα», λέγοντας ότι «έχει παρέλθει η εποχή των πραξικοπημάτων».

Μιλώντας σε ημερίδα στο Γενικό Επιτελείο, ο Μπάσμπουγ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα τα εξής: «Ένας στρατός που επιτίθεται φωνάζοντας Αλλάχ Αλλάχ, πώς μπορεί να βομβαρδίσει τζαμιά; Απευθύνομαι στους ασυνείδητους. Έχει όρια και η υπομονή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πώς μπορείτε και κατηγορείτε με αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις;»

Ο στρατηγός αναφερόταν στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ταράφ», η οποία δημοσίευσε ότι το σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, και βομβαρδισμό δύο τζαμιών.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταράφ», τα επιμέρους σχέδια του «σχεδίου Βαριοπούλα» προέβλεπαν εισβολή στον Έβρο. Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης παρουσίαση που έκανε Τούρκος συνταγματάρχης στο πλαίσιο του σχεδιασμού, κατά την οποία αναφέρεται πώς εξαναγκάστηκαν σε φυγή οι Έλληνες της Ίμβρου.

Ερώτηση στην Ε.Ε.

Το θέμα της πρόκλησης ελληνοτουρκικού «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο και τη Θράκη με βάση επιτελικό σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 2002-2003, που αποκάλυψε τουρκική εφημερίδα, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που προκαλεί η αποκάλυψη αυτών των επικίνδυνων «τουρκικών σχεδιασμών» σε συνδυασμό, πρώτον, με τη συνέχιση της ισχύουσας τουρκικής πολιτικής της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας και, δεύτερον, την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και δεν συνάδουν με συμπεριφορά υποψήφιου προς ένταξη στην Ε.Ε. κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου