Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Απαντήσεις Παπανδρέου στο Στρασβούργο για τα εθνικά θέματα

Τι επεσήμανε για τις σχέσεις με την Τουρκία

Απαντήσεις Παπανδρέου στο Στρασβούργο για τα εθνικά θέματα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 07:00

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, έθεσε τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και τις θέσεις της χώρας μας επ΄αυτών.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Τουρκία, τόνισε ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και του διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο ομόλογό του και τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «προκλητική συμπεριφορά» τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Πάντως, χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου και δήλωσε ότι αξιολογούνται, αλλά «δεν παίρνουμε τοις μετρητοίς» όσα αποκαλύπτονται στην Τουρκία περί σχεδίων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε βάρος της χώρας μας.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο οποίος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου κατέχεται από αντιτουρκικά αισθήματα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πάντοτε υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν έχει τίποτα κατά της Τουρκίας και του λαού της.

«Απλά, επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη σχέση, κοινό ευρωπαϊκό όραμα και καλύτερη προοπτική», σημείωσε και υπενθύμισε το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο των καταστροφικών σεισμών του 1999.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και απαντώντας σε ερώτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη, για το αν υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του, της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, απάντησε ότι έχουν γραφτεί πολλά γι΄ αυτά, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, πλαίσιο που συνιστά και την εθνική «κόκκινη γραμμή».

Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα.

«Έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014», σημείωσε και έστειλε μήνυμα στο λαό της γειτονικής χώρας, τονίζοντας ότι «έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε» και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει.

Για τη μετανάστευση τόνισε ότι η Ελλάδα αναμορφώνει τη νομοθεσία της και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που προωθείται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε, ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, αλλά και τα σύνορά της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770321


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου