Επιστρέφει με νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», η οποία εδώ και μέρες αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του«Σχεδίου Βαριά» του τουρκικού στρατού, το οποίο οργανώθηκε το Μάρτιο του 2003 και στόχευε στην πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να ανατραπεί η κυβέρνηση Ερντογάν.
Το νέο δημοσίευμα έχει τίτλο «Θα προέκυπτε δεύτερη κρίση Ιμίων» και περιέχει απομαγνητοφωνημένα ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί – μετά το σενάριο κατάρριψης από τουρκικά πυρά τουρκικού μαχητικού – κατάστρωναν και σενάρια εισβολής και κατάληψης εδάφους στο βόρειο τμήμα του Έβρου.
Τα σενάρια αυτά δημιουργήθηκαν στο διαβόητο «Σεμινάριο» που έλαβε χώρα στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην έδρα της Α' Στρατιάς, όταν ακόμα η κυβέρνηση Ερντογάν είχε λίγο χρόνο στην εξουσία και διαφαίνονταν έντονες οι προσπάθειες για αποσταθεροποίησή της. Όπως φαίνεται από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα που διαθέτει η εφημερίδα, ο ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζαν, διοικητής της Α' Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, πρότεινε την πρόκληση «μικρής έντασης σύγκρουσης με την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και να αντιμετωπισθεί η εσωτερική απειλή». Ως «εσωτερική απειλή» προφανώς μεταφράζεται το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ και ο ηγέτης του, Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο στρατηγός Ντογάν είχε αναφέρει τα εξής: «Με τη διάθεση της αναγκαίας αεροπορικής δύναμης και με περιορισμένες δυνάμεις σε συγκεκριμένα σημεία, μια περιοχή, την οποία μπορούμε να ονομάσουμε Ανω-Βόρειος Έβρος, να καταληφθεί. Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί η επιχείρηση αυτή, θα πρέπει να συμβάλλει στη διασφάλιση της Εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».
Ομολογία και για τον αφελληνισμό της Ίμβρου
Στο ίδιο «σεμινάριο» των Τούρκων στρατηγών έλαβε χώρα – σύμφωνα με την «Ταράφ» – και μια πρωτοφανής ομολογία ανώτερου Τούρκου αξιωματικού σχετικά με τη συστηματική διαδικασία αφελληνισμού της Ίμβρου, η οποία μάλιστα παρουσιάσθηκε ως υπόδειγμα επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης Τουντζάι, διευθυντής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων αναφερόμενος στο σχέδιο αφελληνισμού της Ίμβρου ανέφερε ότι «στο πρώτο στάδιο προκειμένου να αναγκάσουμε τους ρωμιούς να φύγουν από την Ίμβρο στείλαμε μια μονάδα Καταδρομέων της Στρατοχωροφυλακής. Μετά δημιουργήσαμε στο νησί μια ανοικτή φυλακή και ακολούθως υπήρξαν μέτρα για τις καλλιέργειες κ.λπ. και τα αποτελέσματα από τις κινήσεις αυτές ήταν σημαντικά, καθώς υπήρξε ένα σημαντικό κύμα μετανάστευσης...»
Μέσα στην ημέρα η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν
Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με προηγούμενη επιστολή του είχε θέσει ζήτημα εφ' όλης της ύλης διαλόγου για το Αιγαίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ.Παπανδρέου αναμένεται να απαντήσει ότι το μόνο υπάρχον ζήτημα για την Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι η Αθήνα υποστηρίζει την εντατικοποίηση των επαφών με στόχο να επιτευχθεί αυτό.
Παράλληλα, ο κ.Παπανδρέου αναμένεται, να εστιάσει και σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» και καθημερινότητας, όπου μπορεί να υπάρξει διμερής συνεργασία. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως περισσότερα θα αναφερθούν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου