Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

20100126 Επεκτατικός σχεδιασμός στην Τουρκία

Επεκτατικός σχεδιασμός στην Τουρκία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 07:00
?ννα Δόγα, 412 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1769675


«Η Finansbank θα προσθέσει στο δίκτυο της 50 καταστήματα και θα προσλάβει 1.250 νέους υπαλλήλους».
Επεκτατικός είναι ο σχεδιασμός τoυ Ομίλου της Εθνικής στην Τουρκία καθώς οι συνθήκες στην τοπική αγορά και οι προοπτικές της Finansbank επιτρέπουν την ανάπτυξη εργασιών και την αύξηση του δικτύου, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση ευκαιριών εξαγοράς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Omer Aras, μέσα στο 2010 η Finansbank προβλέπει αύξηση των χορηγήσεών της με ρυθμό της τάξης του 23% και θα προχωρήσει σε διεύρυνση του δικτύου κατά 50 καταστήματα.

Η Finansbank αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της Εθνικής καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του Ομίλου και στους στόχους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας με αύξηση των καταθέσεων.

Η τουρκική οικονομία

Με την τουρκική οικονομία να επανέρχεται σε ανάπτυξη, ο τραπεζικός τομέας της χώρας αναπτύσσεται επίσης. Το 2009, το συνολικό δίκτυο των τοπικών τραπεζών υπερέβη τα 9 χιλιάδες καταστήματα, εκ των οποίων 246 άνοιξαν μέσα στο έτος ενώ επίσημες πηγές προβλέπουν 400 ακόμη εντός του 2010 και 10 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Finansbank, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hurriyet», προαναγγέλλει ότι η τράπεζα θα προσθέσει στο δίκτυό της 50 καταστήματα και θα προσλάβει 1.250 νέους υπαλλήλους.

Ο κ. Aras εκτιμά ότι το 2010 θα είναι καλή χρονιά για τη Finansbank και επισημαίνει ότι στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια όταν, όπως αναμένεται, ο τοπικός κλάδος θα βρεθεί έναντι εξαγορών και συγχωνεύσεων, η τράπεζα θα αξιολογεί τις ευκαιρίες και θα είναι στην πλευρά των αγοραστών.

Το μεγέθη του 2009

Οι επιδόσεις της Finansbank ήταν ικανοποιητικές το 2009 με τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο εννεαμήνου να ανέρχονται στα 332 εκατ. ευρώ και να αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών κερδών του Ομίλου.

H ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 12% παρότι οι προβλέψεις στο διάστημα αυτό υπερτριπλασιάστηκαν, με θετική εξέλιξη και την αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων.

Πάντως, οι συνθήκες επηρέασαν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και ανέβασαν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5,3%, με άνοδο κατά 60 μονάδες βάσης στο τρίτο ενώ από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο, η αύξηση ήταν κατά 90 μ.β.

Οι ενδείξεις ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας καταγράφηκαν και στη ζήτηση δανείων. Η Finansbank είχε ετήσια αύξηση χορηγήσεων κατά 8% και περαιτέρω ενίσχυση ήδη από το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ ειδικά η λιανική τραπεζική κατέγραψε ρυθμό αύξηση της τάξης του 27% ετησίως.

Αύξηση κατά 10% κατέγραψαν οι καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, ενώ η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται σε 136%, με το υπερβάλλον ύψος των χορηγήσεων να χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, εκτός Ομίλου και με λήξεις που εκτείνονται ως το 2013.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου