Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ανεργος ή κακοπληρωμένος, το δίλημμα του εργαζομένου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ 15,9% - ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ μέρα όλο και μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας περνάει στην απόγνωση. Είτε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πορείας της ανεργίας που μήνα με το μήνα σπάει κάθε ρεκόρ, είτε γιατί βλέπει την αμοιβή του να περιορίζεται. Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το α' τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2010:

*Ανεργοι δηλώνουν πάνω από 874 χιλιάδες άτομα. Αριθμός αυξημένος κατά 36% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον αυστηρό ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ, οποίος ακολουθείται πανευρωπαϊκά, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ του 15,9%. Είναι το υψηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 1983, χρονιά από την οποία ξεκινάει η καταγραφή του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

*Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (μειωμένο ωράριο). Το α' τρίμηνο του 2011 ξεπέρασαν τους 285 χιλ. εργαζόμενους έναντι 283 χιλιάδων πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα.

Βασικός λόγος για περισσότερους από τους μισούς (154 χιλιάδες άτομα) που συμβιβάστηκαν με την ημιαπασχόληση ήταν ότι δεν κατάφεραν να βρουν μία πλήρους ωραρίου θέση. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 11 χιλιάδες άτομα σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2010.

Αν σε αυτούς, τους μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους, προστεθούν και οι σχεδόν 300 χιλιάδες που έχουν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τότε η «στρατιά» των «μειονεκτικών» φτάνει τους 585 χιλιάδες.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Ολοένα και πιο συχνά η προσωρινή απασχόληση δεν διαρκεί παρά μερικές βδομάδες. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των συμβάσεων που διαρκούν λιγότερο από ένα μήνα. Ανήλθαν στις 19.835 το α' τρίμηνο του 2011. Αυξημένες κατά σχεδόν 5.000 σε σχέση με πέρυσι.

Δεν φτάνει ο μισθός

Απόδειξη ότι οι ώρες εργασίας και ο μισθός που παίρνουν αρκετοί απασχολούμενοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τα προς το ζην, αποτελεί και το εξής γεγονός. Μεταξύ των δυο τριμήνων, ο αριθμός όσων επιθυμούν να δουλεύουν περισσότερο αυξήθηκε κατά 63 χιλιάδες άτομα περίπου, αγγίζοντας σχεδόν τους 270 χιλ. εργαζόμενους. Επιπλέον, 13,5 χιλ. απασχολούμενοι έψαχναν για δεύτερη εργασία προκειμένου να τα «φέρουν βόλτα».

Βέβαια οι παραπάνω ώρες εργασίας δεν σημαίνουν απαραίτητα και περισσότερα λεφτά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η υπερωριακή απασχόληση δεν πληρώνεται από τον εργοδότη. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το α' τρίμηνο του 2011, πάνω από 660 χιλιάδες ώρες έμειναν απλήρωτες.

Πολύ μεγάλη αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των απολυμένων μέσα σε ένα έτος. Η απόλυση είναι ο λόγος που βρίσκονται χωρίς δουλειά περίπου 285 χιλ. άτομα, όταν ένα χρόνο πριν οι απολυμένοι ήταν 115 χιλ. λιγότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου