Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το «ελληνικό σύνδρομο» κόστισε ένα τρισ. δολάρια | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

Το «ελληνικό σύνδρομο» κόστισε ένα τρισ. δολάρια | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ που πήραν οι αγορές την Παρασκευή (άνοδος ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του Χ.Α. κατά 1,5% και 4% αντίστοιχα) από τη διαλλακτικότερη στάση των ευρωπαίων ηγετών Μέρκελ-Σαρκοζί απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα διασκέδασε τις εντυπώσεις από τις βαθιές πληγές που προηγήθηκαν και οι οποίες φαίνεται πως λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης.

Πολλοί ηγέτες είχαν υποτιμήσει το ελληνικό πρόβλημα και τηρούσαν σκληρή στάση, γιατί δεν περίμεναν ότι μια «κουκκίδα» στον χάρτη θα προκαλούσε πανικό στις αγορές. Κι όμως, ο ιός του ελληνικού χρέους συνέχισε να τρομοκρατεί τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, αφαιρώντας από την αξία τους κάτι παραπάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ή ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό χρέος. Κι αυτό μόνο σε μία εβδομάδα.

Τα όσα έγιναν στην ελληνική πολιτική σκακιέρα έδωσαν την αίσθηση στους επενδυτές ότι το Δημόσιο καταρρέει σύντομα, μεταδίδοντας τον καταστρεπτικό ιό του χρέους σε όλες τις ευάλωτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κυρίως σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και δευτερευόντως σε Ισπανία, Ιταλία) αλλά και στις ΗΠΑ, που έχουν προσβληθεί από την ίδια ασθένεια.

Το χέρι τους έβαλαν και οι οίκοι αξιολόγησης: Η Standards & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δίνοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως. Επίσης, η Moody's έθεσε «υπό επιτήρηση» τις τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Societe Generale και Credit Agricole λόγω της εκτεταμένης έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία (υπολογίζεται σε 56,7 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 15 δισ. δολάρια είναι σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου), σύμφωνα με την BIS (Bank of International Settlements).

Ετσι, η παγκόσμια χρηματιστηριακή αξία υποχώρησε σε όρους δολαρίου στα 52 τρισ. δολάρια την Πέμπτη 16 Ιουνίου από 53,4 τρισ. δολάρια που είχε μία εβδομάδα νωρίτερα (9 Ιουνίου 2011) σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Το χρηματιστήριο του Παρισιού έχασε σε όρους χρηματιστηριακής αξίας 4,36% και υποχώρησε στα 1,866 δισ. δολάρια από 1,951 δισ. δολάρια στις 9 Ιουνίου. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx-600 κατρακύλησε σε χαμηλές τιμές τριμήνου (264,06 μον.), συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία που ξεκίνησε όταν έφθασε στη μέγιστη φετινή τιμή του (285,18 μονάδες τον περασμένο Μάιο). Η «διόρθωση» έφθασε στο 7,4%.

Τα CDS μοίρασαν χρήμα

Ομως, ο πανικός λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα για όσους έχουν ποντάρει στη στάση πληρωμών της Ελλάδας. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ανέβηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, προσεγγίζοντας τις 2.100 μονάδες βάσης, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στις 850 μ.β. και πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 στις 125 μονάδες βάσης. Με άλλα λόγια, αυτοί που από τον Οκτώβριο του 2009 πόνταραν στη στάση πληρωμών ή ασφαλίστηκαν έναντι αυτής, διατηρώντας τα συμβόλαια μέχρι σήμερα, έχουν υπερδεκαπενταπλασιάσει (15 φορές) τα λεφτά τους. Για παράδειγμα, όποιος αγόρασε CDS ονομαστικής αξίας 10.000.000 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2009 έδωσε τότε 125.000 δολάρια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα ίδια CDS άξιζαν έως και 2.100.000 δολάρια.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρότι η τιμή των συμβολαίων αυτών είχε ήδη φθάσει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα οδήγησαν τις τιμές τους ακόμα υψηλότερα, αφού αυξήθηκε στο 81% η πιθανότητα η Ελλάδα να μην πληρώσει το χρέος της σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς των CDS.

Ετσι, η τιμή των CDS από τις 1.420 μονάδες βάσης που ήταν στις 6 Ιουνίου 2011 ξεπέρασε τις 2.100 μονάδες την περασμένη Πέμπτη. Με άλλα λόγια, η τιμή ή το premium, όπως λέγεται, αυξήθηκε κατά 48% σε διάστημα δέκα ημερών. Σε αυτό το διάστημα όποιος αγόρασε CDS ονομαστικής αξίας 10.000.000 δολαρίων και τα πούλησε, κέρδισε 680.000 δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου