Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ...;

Π.Τζωρτζάκης: Η νέα τεχνολογία θα μας βγάλει από την ύφεση

16 Μαρτίου 2009, 00:32

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Τον ιδρυτή της εταιρείας «Forthnet» και θεσμικό εκπρόσωπο ενός ολόκληρου κλάδου που αγωνιά για το αύριο τον συναντήσαμε στο περιθώριο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του ΣΕΠΕ με αφορμή την οικονομική κρίση. Ενας άνθρωπος φύσει αισιόδοξος, όπως δηλώνει, που «έχει φάει τα μάρμαρα» των τεχνολογικών εξελίξεων για πάνω από 23 χρόνια, για πρώτη φορά αισθάνθηκε την ανάγκη να «φωνάξει» τόσο δυνατά και να μιλήσει για τις δυσχέρειες που οδηγούν την εγχώρια αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών στον μαρασμό και στην απαξίωση.

«Το καράβι έπιασε ξέρα και φτάσαμε να ψάχνουμε τον καπετάνιο στο αμπάρι», λέει, θέλοντας να ξεκαθαρίσει από την αρχή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Αναγορεύοντας σε μείζον θέμα τη διαφάνεια, ο Κρητικός «πατριάρχης του Ιντερνετ», όπως τον αποκαλούν, είναι λάβρος εναντίον όλων των παραγόντων που καταδικάζουν σε αδράνεια τη χώρα μας. «Δυστυχώς, η λειτουργία της αγοράς στη χώρα μας δεν είναι ξεκάθαρη. Ενώ όλοι οι πολιτειακοί φορείς αναγνωρίζουν τη συνεισφορά του κλάδου της πληροφορικής και των επικοινωνιών, ενώ όλοι αρχικά έχουν τις καλύτερες προθέσεις, κάτι γίνεται στη συνέχεια και τελικά η κατάσταση μένει στάσιμη. Ολες οι καλές προθέσεις χάνονται στους δαιδάλους των υπουργικών συναρμοδιοτήτων, όμως ο τελικός χαμένος είναι η αγορά που πλέον ασφυκτιά εξαιτίας των στρεβλώσεων», αναφέρει. Οντως, αν δεν αντιστραφεί ή η κατάσταση, αυτή τη στιγμή αρκετές είναι οι επιχειρήσεις της αγοράς που κινδυνεύουν ή θα κινδυνεύσουν εξαιτίας των αργών ρυθμών πληρωμών από το κράτος ή των δυσκολιών που προβάλλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το εκκρεμές της κυβέρνησης…

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν κομβικό παράγοντα ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συμμετοχή στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Ομως το «σάντουιτς» που αποτελούν το δυσκίνητο κράτος και οι τράπεζες δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών και περαιτέρω κινήσεων. «Ναι, αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μια ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας μιας σειράς στρεβλώσεων. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι έπρεπε να βάλει ένα πλαίσιο για την τόνωση της αγοράς, ώστε να επέλθει και η παράλληλη τόνωση της αποκαλούμενης πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, όμως, σε μια λογική εκκρεμούς όλοι τώρα μιλάμε για το πέρασμα από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό στον κρατικό παρεμβατισμό. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί», τονίζει.

Ο κ. Τζωρτζάκης θεωρεί ότι η διαφάνεια ξεκινάει από την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη δημόσια διοίκηση, οι οποίες εκμηδενίζουν τη γραφειοκρατία και βοηθούν με ξεκάθαρο, οργανωμένο, οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τον πολίτη να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του με το κράτος. «Ομως στη χώρα μας, καμιά περιφέρεια δεν παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και μόνο το 27,45% των νομαρχιών και το 18,29% των δήμων προσφέρουν στοιχειωδώς ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Υπεύθυνη λοιπόν είναι η διαχρονική απροθυμία της Πολιτείας, που συντηρεί τη γραφειοκρατία, η οποία με τη σειρά της εκτρέφει τη διαφθορά», καταλήγει.

Το ΤΕΜΠΜΕ είναι ανύπαρκτο

Ως άνθρωπος με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις, μιλά αρνητικά για τον τρόπο χρηματοδότησης των μικρότερων, κυρίως, εταιρειών της αγοράς πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ χαρακτηρίζει «απειροελάχιστο και ανύπαρκτο» το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. «Ως πρόεδρος του ΣΕΠΕ δεν εκπροσωπώ μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις της αγοράς αλλά και τις μικρές. Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό Δημόσιο και στις τράπεζες δημιουργεί γι’ αυτές τις εταιρείες ένα εκρηκτικό μίγμα. Ακόμα και η έκδοση απλών εγγυητικών επιστολών καθίσταται δύσκολη. Την ώρα που το διεθνές περιβάλλον βοά από παραινέσεις που προτρέπουν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως μοχλών εξόδου από την κρίση και τη στιγμή που ακόμα και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγγειλε πακέτο λύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, η Πολιτεία στη χώρα μας διαχρονικά αδιαφορεί. Να σας θυμίσω πολύ απλά το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διά στόματος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ή της επιτρόπου Ρέντινγκ διαμηνύει ότι η ενίσχυση των τεχνολογιών είναι μία από τις δέκα απαραίτητες και επείγουσες δράσεις που θα καταστήσουν την Ευρώπη ικανή να διεκδικήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης», υποστηρίζει.

«Το Δημόσιο μας χρωστά πάνω από μισό δισ. ευρώ»

Την ώρα που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα -το οποίο εν μέρει ευθύνεται για τη σημερινή αρνητική κατάσταση- οι επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών δεινοπαθούν, καθώς κανείς δεν κάνει το παραμικρό για να καθιερώσει τους μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας στις τράπεζες, ενώ τραγικές είναι και οι συνέπειες της άρνησης του Δημοσίου να τακτοποιήσει τις οφειλές των φορέων του για δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Οπως αποκάλυψε ο ΣΕΠΕ, οι οφειλές αυτές υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι των οποίων οι επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνίας έχουν ήδη καταβάλει ΦΠΑ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν εξοφλήσει τις απορρέουσες υποχρεώσεις και έχουν δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές. Την ίδια στιγμή και η ροή των πόρων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι δραματικά αργή, όπως αντίστοιχα προβληματική υπήρξε και η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας.

«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ξεχωριστό υπουργείο Επικοινωνιών»

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ να αισιοδοξεί και να μην οδηγείται... στην πλήρη κατάθλιψη; Γελώντας απαντά: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Αυτό που χρειάζεται είναι κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Επικοινωνιών, είτε με το να δοθούν αρμοδιότητες γενικού συντονισμού στον υπουργό Επικρατείας», λέει. Στην ερώτησή μας, όμως, για το κατά πόσο η ύφεση θα δώσει το έναυσμα για μια σειρά ανατροπών στην αγορά όπως εμείς την ξέραμε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αναφέρει: «Σαφώς ο ανταγωνισμός δεν θα είναι πια ο ίδιος όταν η κρίση θα παρέλθει. Αυτή τη στιγμή, ομολογουμένως, υπάρχει η φημολογία περί λουκέτων, όμως καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως πολλές από τις πληροφορίες είναι και ράδιο αρβύλα. Ζυμώσεις σαφώς υπάρχουν. Ας μην ξεχνάμε πως οι επιχειρήσεις είναι δυναμικά κύτταρα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι μακροοικονομικές αλλαγές θα επιφέρουν και ανατροπές στη δομή της αγοράς. Εδώ τραντάζονται κολοσσοί των αυτοκινήτων, των τραπεζών ή των ασφαλειών. Δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στην Ελλάδα; Αισιοδοξώ ότι μετά την πίεση που υφίσταται όλος ο κόσμος, θα έρθει και η αντίδραση. Η κρίση θα μας οδηγήσει σε μια συλλογική σοφία. Ομως ας μην αγωνιούμε. Η κάθε γενιά μεταφέρει την εμπειρία της στην επόμενη. Ο κάθε Μεσαίωνας έχει τη δική του Αναγέννηση. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όμως, θα δείτε πως θα είναι το εργαλείο εκείνο που θα μας βγάλει από την ύφεση. Είναι ο τρόπος απόδρασης της κοινωνίας από τον… Μεσαίωνά της».

http://www.protothema.gr/content.php?id=26067

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου