Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Μπιλίκ μπιλίκ ....

Με τον... αραμπά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 07:00










Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖοζέ Μπαρόζο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε αργούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ζήτησε, χθες, από τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, «περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Z.M. Μπαρόζο: Προς όφελος Κύπρου, Τουρκίας και Ε.Ε. η επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Τουρκίας, για άλλη μια φορά, ότι ο δρόμος για την τουρκική ένταξη περνάει από την Κύπρο.

Ο Γκιουλ πήγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ουσιαστικά «παγώσει» -και όχι αποκλειστικά για λόγους που έχουν να κάνουν με την Τουρκία- εδώ και πολλούς μήνες. Ο πρόεδρος της Κομισιόντού υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 10 κεφάλαια και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν άλλα δυο επί τσεχικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή επιθυμεί να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, αλλά ότι συναντά δυσκολίες εξαιτίας αντιρρήσεων κρατών - μελών.

Μολονότι ο Μπαρόζο ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στα θέματα δημοκρατίας και στην κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία του Τύπου.

«Ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου είναι μία σημαντική αξία για εμάς. Είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης σεβασμός αυτού του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματος», δήλωσε ο Μπαρόζο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση του μεγαλοεκδότη, Αϊντίν Ντογάν.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι σήμερα υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την επίλυσή του, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που «επισκιάζει» τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συνολική επίλυσή του.

«Θα ήταν μια ιστορική στιγμή» για την Κύπρο, τόνισε ο Μπαρόζο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν τη βούληση να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί λύση.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/27/1646082.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου