Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ

Το πράμα που πρέπει να μας προβληματίσει με την οικονομική κρίση , είναι ότι δεν έχουμε κρίση της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας. Δεν έχουμε μείωση της παραγωγικής ικανότητος .Όσο πετρέλαιο παρήγετο παράγεται και σήμερα. Το ίδιο για τα τρόφιμα, τα ρούχα ,τα μέταλλα, κλπ...κλπ. Το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω του χρηματοπιστωτικού συστήματος
και όχι λόγω μη ικανοποιητικής παραγωγής.
Χάριν συντομίας θα πρέπει να αναφερθώ εντελώς περιληπτικά και χονδρικά στο ότι
η αγοραστική δύναμις καθενός από μας προέρχεται από τρεις κατηγορίες δραστηριοτήτων.
1 Είμαι παραγωγός και πουλώντας τα προϊόντα μου αποκτώ χρήματα.
2 παρέχω υπηρεσίες έναντι αμοιβής.
3 Έχω κεφάλαια και τα εκμεταλλεύομαι.
Ακόμα θα πρέπει να να δούμε το τι προηγήθηκε τις κρίσεως . Θα πρέπει να θυμηθούμε τις τιμές του πετρελαίου , των μετάλλων , του σιταριού, κλπ., που είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ και τότε μιλάγαμε για κερδοσκόπους.
Ακόμα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι το κεφάλαιο αν δεν επενδυθεί το ροκανίζει ο
πληθωρισμός. Και άμα έχω κεφάλαια θα τα επενδύσω πρώτα σε ασφαλείς επενδύσεις. Αν έχω
περισσότερα σε λιγότερο ασφαλείς. Και αν έχω πάρα πολλά (δεν ξέρει τι να κάνει τα λεφτά του)
θα καταφύγω και σε ανασφαλείς.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τους της προ της κρίσεως μήνες και έτη. Η τεράστια συγκέντρωση
κεφαλαίων σε λίγα χέρια που έπρεπε να επενδυθούν οδήγησε σε παράλογες και υπερβολικές τιμές,και σε επισφαλή δάνεια. Και όταν αυτά τα θαλασσοδάνεια κατέρρευσαν το οικονομικό τσουνάμι που που ακολούθησε συμπαρέσυρε όλο τον κόσμο που προσέφερε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Κλείσιμο τραπεζών , Ασφάλειες , Αντασφάλειες, Σύμβουλοι κλπ. Κλπ.
Χώρες ολόκληρες που προσέφεραν οικονομικές υπηρεσίες έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Άλλες υφίστανται δευτερεύουσες συνέπειες της κρίσεως ,δεδομένου ότι χάθηκε η αγοραστική δύναμις ενός μέρους των καταναλωτών. Πρόβλημα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και γενικότερο πάγωμα της αγοράς.( Όταν ακούς για κρίση μένεις με το παλιό αυτοκίνητο και περιορίζεις γενικά τα έξοδά σου περιμένοντας να περάσει η καταιγίδα .) Εδώ πρέπει να δώσουμε Νόμπελ υπευθυνότητας και βλακείας στους εκφωνητές της τηλεόρασης που έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο και με την ακατάσχετη φλυαρία τους και την ασχετοσύνη τους ενισχύουν τη κρίση και τρομοκρατούν τον κόσμο . (Η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας ).
Τώρα τα καθ΄ υμάς.
Ελπίζω ότι η κρίση θα μας πάρει ξώφαλτσα. Οι κύριες συνέπειες θα είναι στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η ναυτιλία έχει πτώση κερδών , αλλά λίγα φτάνουν στην Ελλάδα. Όσον αφορά τον τουρισμό θα πρέπει πρώτα να σας πω τα του κραχ του 1929 . Οι εταιρίες τροφίμων και γυναικείων ειδών ήταν οι μόνες που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Για τα τρόφιμα είναι προφανές .Το φαΐ είναι το τελευταίο που κόβεις. Τώρα για τα γυναικεία είδη φαίνεται ότι οι κυρίες τα κατέταξαν και αυτά στις ανελαστικές δαπάνες. Ελπίζω λοιπόν ότι τα ίδιο θα γίνει και με τα καλοκαιρινά μπάνια
των Βορειοευρωπαίων . Θα μπουν και αυτά στις ανελαστικές δαπάνες , και η σημερινή υστέρηση των κρατήσεων θα εκλείψει με την άφιξη των διακοπών.
Τελειώνοντας θα κάνω δύο παρατηρήσεις .
1 Η κυβέρνηση αρχικά με την εγγύηση των καταθέσεων απέτρεψε τον πανικό και την επιδρομή στις τράπεζες και ανάληψη των καταθέσεων. Αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κρίση για ελαστικότερη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση , ώστε να καταφύγει σε παροχές ελπίζοντας να ανακάμψει η δημοτικότητα της .

2 Μην περιμένετε ειλικρινή αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένης της παγκόσμιας διαπλοκής Κεφαλαίου – Κυβερνήσεων – ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου