Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ούτε καν ίσες αποστάσεις δεν κρατάνε πλέον ....


Χίλαρι καλεί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον

19 Μαρτίου 2009, 09:48

του Μάκη Πολλάτου

Την ώρα που δεκάδες υπουργοί εξωτερικών και ηγέτες χωρών απ’ όλο τον κόσμο προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού με την κυρία Χίλαρι Κλίντον, ένας το κατάφερε με σχετική ευκολία, αν και «πρόεδρος» ψευδοκράτους. Πρόκειται για τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί διαδοχικά με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κ. Τζέιμς Τζόουνς.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Κλίντον στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ. Είπε συγκεκριμένα ότι το ζητά ως προσωπική χάρη, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού του κ. Ταλάτ με την Αμερικανίδα υπουργό θεωρείται δεδομένο, αν και επισήμως οι συναντήσεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η Λευκωσία εμφανίζεται ενοχλημένη για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί προβαίνουν σε μια κίνηση τόσο ακραία μεροληπτική και αναβαθμίζουν πολιτικά τα κατεχόμενα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει προγραμματιστεί καν συνάντηση της κυρίας Κλίντον (ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης) με οποιονδήποτε επίσημο αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μήνυμα που στέλνει η Ουάσιγκτον στη Λευκωσία είναι άκρως αρνητικό, αφού την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ και οι Αμερικανοί δεν προσκαλούν στις ΗΠΑ τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, ούτε τους δύο συνομιλητές ώστε να υπάρχει αμοιβαιότητα, αλλά επιλέγουν τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ενώ πριν από λίγες μέρες ευρισκόμενη στην Τουρκία η κυρία Κλίντον είχε μιλήσει για την ανάγκη άρσης του οικονομικού δήθεν αποκλεισμού τους.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε υπάρξει καν συνάντηση υπουργού της διοίκησης των ΗΠΑ με κάποιον πολιτικό από το ψευδοκράτος (πρώτη ανάλογη ήταν η συνάντηση της κυρίας Κοντολίζα Ράις πάλι με τον κ. Ταλάτ η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Κύπρο) και ακόμη και μια απλή συνομιλία θεωρούνταν σαν μια ενέργεια που συνέβαλε στην πολιτική αναβάθμιση των τουρκοκυπρίων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση και της ελληνικής διπλωματίας που όπως δείχνουν οι εξελίξεις απέτυχε να προβλέψει και να αποτρέψει την άκρως δυσμενή για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη.

http://www.protothema.gr/content.php?id=26560

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου