«Κόλπο γκρόσο» έστησαν «γαλάζια» στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών, που μεθόδευσαν και διεκπεραίωσαν, με εντελώς παράνομο τρόπο, την απαλλαγή ημετέρων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου από τα χρέη τους!Οι μισθωτοί... και οι ημέτεροι
Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει κεφαλικό φόρο και πάγωμα μισθών, χαρίζει μέσω ρυθμίσεων εκατομμύρια σε γαλάζιους επιχειρηματίες «E» 21/3
Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει πάρει σκληρά μέτρα καθήλωσης και μείωσης εισοδημάτων, εισπράττει κεφαλικούς φόρους και εναγωνίως αναζητά από οποιαδήποτε «πηγή» χρήματα, χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε «γαλάζιους» επιχειρηματίες, σβήνοντας κρυφά τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Με το τέχνασμα των διατεταγμένων επανελέγχων μείωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις οφειλές εκατομμυρίων σε «συμβολικά» ποσά έως 2.000 ευρώ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις διέγραψαν εντελώς την οφειλή!
Το νέο μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά 12 συγκεκριμένους επιχειρηματίες (χωρίς κανείς να αποκλείει ότι είναι πολύ περισσότεροι), φέρνει στην επιφάνεια ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων που αναφέρονται με τους αριθμούς πρωτοκόλλου των εντολών και των αντίστοιχων αριθμών πορισμάτων.
Στην υπόθεση εμπλέκονται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός επιθεωρητής, συγκεκριμένοι ελεγκτές επιθεωρητές, αλλά και ισάριθμοι με τις υποθέσεις προϊστάμενοι Εφοριών!
Στις 12 αυτές περιπτώσεις υπήρχαν μεγάλες οφειλές, κυρίως από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Ενώ στη συνέχεια οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έκαναν προσφυγές στα δικαστήρια και εκκρεμούσε η εκδίκασή τους, η ηγεσία του υπουργείου, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, έδωσε εντολές σε συγκεκριμένους ελεγκτές επανελέγχου των φορολογικών υποθέσεων στο σύνολό τους προτού βγουν οι δικαστικές αποφάσεις!
Τέτοια διαδικασία ούτε προβλέπεται, αλλά και ούτε εφαρμόστηκε ποτέ στο παρελθόν, όσο εκκρεμούσε η υπόθεση στα δικαστήρια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν την παράνομη διαδικασία του επανελέγχου των υποθέσεων αυτών και κυρίως των πράξεων που χάριζαν τα χρέη, δόθηκαν εντολές στους εφόρους για την τελική πράξη διαγραφής οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους εφόρους εξέφρασαν αντιρρήσεις και επεσήμαναν ότι είναι παράνομη η διαγραφή των οφειλών, πιέστηκαν όμως με φορτικότητα να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις...
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κατασκευαστή, με δραστηριότητες ανέγερσης οικοδομών, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη ΝΔ.
Την 1η Φεβρουαρίου 2005 ο τότε υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας εκδίδει απόφαση και καταργεί την προγενέστερη απόφαση 15-10-2004, με την οποία είχε συγκροτηθεί ειδικό συνεργείο, για να κάνει τακτικό και οριστικό έλεγχο και επανέλεγχο στον συγκεκριμένο τεχνικό, αλλά και σε δύο συγγενείς του και ακόμα έναν φορολογούμενο. Το μέγεθος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου κατασκευαστή προκύπτει από το γεγονός ότι για 6 χρόνια (1997-2002) είχε κάνει πωλήσεις ύψους 70,6 δισ. δρχ.
Αφού καταργείται αναδρομικά από τον κ. Ρεγκούζα η απόφαση συγκρότησης επιτροπής ελέγχου, προφανώς δεν έχουν και καμία ισχύ οι πράξεις των ελέγχων που έγιναν από τη συγκεκριμένη Επιτροπή και το βαρύ πρόστιμο, που στη «διαδρομή» ξεπερνούσε το εκατομμύριο.
Στις 23 Φεβρουαρίου η οικονομική επιθεωρήτρια Λαμπρινή Τσίρτη κάνει σαφές ότι υπάρχουν οφειλές και προειδοποιεί ότι μπορεί να παραγραφούν ανέλεγκτες δηλώσεις. Στις 7-10-2005 η ΙΗ ΔΟΥ με το 12360 έγγραφό της αναφέρει στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων ότι για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο «...προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης».
Το ίδιο έγγραφο αναφέρει: «Επειδή στο αρχικό έγγραφό μας δεν έχετε απαντήσει και επειδή σήμερα είναι η τελευταία ημέρα παραλαβής των σημειωμάτων περαίωσης (...), παρακαλούμε εντός της σήμερον να μας δώσετε τις οδηγίες σας».
Τον Οκτώβριο του 2006 δίνεται εντολή να γίνει επανέλεγχος στον κατασκευαστή, που χρωστάει τις 841.000 συν τις προσαυξήσεις.
Βγαίνει το πόρισμα, όμως δίνεται νέα εντολή ελέγχου.
Η Εφορία Ν. Κόσμου, με ημερομηνία 12-3-2008, σημειώνει ότι για τις χρονιές 2000 έως 2003 το σύνολο οφειλής του Κωνσταντίνου ... είναι 2.000 ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2738742
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου