Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

20091123 Η κρίση θα αλλάξει τον κόσμο

Η κρίση θα αλλάξει τον κόσμο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 07:00
294 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1744768



Αλλαγές στις ισορροπίες ισχύος μεταξύ των οικονομιών του πλανήτη λόγω της κρίσης «βλέπει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Μεγάλες αλλαγές στις ισορροπίες ισχύος μεταξύ των οικονομιών του πλανήτη εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης «βλέπει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης θα είναι εξίσου σημαντικές με αυτές της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της κατάρρευσης του κομμουνισμού το 1989. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα αλλάξει τον κόσμο εξίσου βαθιά με την πτώση του Τείχους», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει «η ισορροπία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία θα μεταβληθεί σημαντικά».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αρκετές ακόμη προκλήσεις μπροστά του. Κάλεσε μάλιστα τις γερμανικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια που τους προσφέρει το κράτος, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να αυξήσουν τη χορήγηση των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η οικονομία μόλις αρχίζει να παίρνει μπρος. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε χρηματοδότηση και για να γίνει αυτό οι τράπεζες πρέπει να έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα κύμα απολύσεων το υπουργείο Εργασίας της χώρας αποφάσισε να επεκτείνει την ισχύ του προγράμματος επιδότησης θέσεων μερικής απασχόλησης. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ από το 2010 οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος για 18 μήνες και όχι για έξι, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Βάσει του προγράμματος «Κurzarbeit», το κράτος προσφέρει κίνητρα στις επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την κρίση, ώστε να επιλέξουν αντί της απόλυσης μειωμένο ωράριο εργασίας για ορισμένους εργαζομένους.

Η πρωτοβουλία αυτής της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. Ενώ στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη η ανεργία αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς, στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου