Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

20091126 Υπερτιμημένο το ευρώ έναντι του δολαρίου

Υπερτιμημένο το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 07:00

328 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1746485



Καθυστέρηση στην απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων θα καταστήσει πιο ισχυρό το ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ.
To ευρώ είναι υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου και μία μεγάλη καθυστέρηση στην απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης θα μπορούσε να το καταστήσει ακόμη πιο ισχυρό, σύμφωνα με επισήμανση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στη συνάντηση του Eurogroup την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.



Το ΔΝΤ θα παρουσιάσει την καθιερωμένη του έκθεση για το ευρώ στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, αν και έχει ήδη ενημερώσει τους υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες για το περιεχόμενό της.



Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται αναφορά στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με την επισήμανση ότι εάν δεν εφαρμοστεί αρκετά γρήγορα μία στρατηγική εξόδου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, η οποία με τη σειρά τους θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, καθιστώντας την ακόμη πιο ισχυρή.



«Η εντολή της ΕΚΤ, σε αντίθεση με τη Fed, είναι μόνο η συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ η Φέντεραλ Ρεζέρβ έχει διπλή αποστολή: και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να τονώσει την απασχόληση», ανέφερε δεύτερη πηγή.



Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι ήδη γίνεται carry trade μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και εάν οι συναλλασσόμενοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να επιτείνει την άνοδο του ευρώ και αυτό είναι πρόβλημα.



Αναδυόμενες αγορές


Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι θα εξακολουθήσει να μειώνει τα επιτόκια για να εμποδίσει την εισροή κερδοσκοπικού κεφαλαίου το οποίο αποσταθεροποιεί το ρούβλι. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν διευκρίνισε ότι θα στηρίξει μόνο μετριοπαθή μέτρα για τη συγκράτηση της ροής κερδοσκοπικού κεφαλαίου.



Επίσης, η ρωσική κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να διαφοροποιήσει μέρος των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα σε δολάρια Καναδά, κίνηση που οδήγησε χθες το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. Σε αύξηση των επιτοκίων και υποτίμηση του νομίσματός του προχώρησε επίσης το Βιετνάμ, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να σταματήσει τη μείωση των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου