Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος Χριστιανισμός που συνδέεται με την Ελλάδα

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΤΗΣ
Πρώην Υπουργός
28-11-2009

Ο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος Χριστιανισμός, που συνδέεται με την Ελλάδα

Το έτος 1977 με επεσκέφθη στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος ένας Νέγρος Αμερικανός δημοσιογράφος και μου είπε: «Έχετε ένα θησαυρό εδώ». Όταν το ρώτησα να μου εξηγήσει ποίο θησαυρό εννοούσε, μου είπε «Έρχομαι από τους Φιλίππους της Καβάλας και εάν προβάλετε το θέμα  "Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου", θα έλθουν χριστιανοί όλων των Δογμάτων να περπατήσουν στο λιθόστρωτο της Εγνατίας Οδού και θα πάνε στους Φιλίππους, όπου θα δουν τον Ζυγάκτη ποταμό όπου βάπτισε την πρώτη Χριστιανή, τη Λυδία, την φυλακή όπου φυλακίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανάκη Εκκλησία.
Στην Καβάλα (την αρχαία Νεάπολη και επί Βυζαντινών χρόνων Χριστούπολη) πάτησε ο Απόστολος Παύλος το πόδι του σε Ευρωπαϊκό έδαφος και το σημείο που αποβιβάστηκε ερχόμενος από την Τρωάδα, είναι προ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει η εικόνα του και στην Αγγλική και στην Ελληνική γλώσσα περιγραφή γιά το πώς είδε σε όραμα Μακεδόνα, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί την Μακεδονία για να τους σώσει.
Ως πλέον ελκυστικό να προβληθεί, θεωρώ το λιθόστρωτο (η παλαιά Εγνατία οδός) που αρχίζει από τις παρυφές της πόλης της Καβάλας, εκεί όπου ήλθε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος με συνοδεία και επερπάτησεν, όπως ο Απόστολος Παύλος και εν συνεχεία πήγε στους Φιλίππους. Το Λιθόστρωτο πρέπει να προστατευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ίσως να σκεπασθεί με «πλεξιγκλάς».
Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στην Ευρώπη, που όπως αναφέρεται εις τις πράξεις του Αποστόλου και «την αγάπησε πολύ».
Ο σημερινός Μητροπολίτης  Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ανήγειρε κτίριο  για να έρχονται ξένοι και μελετούν το έργο του Αποστόλου Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος από τους Φιλίππους βάδισε στη Θεσσαλονίκη και Βέρροια (πόλεις που από αιώνες π.Χ. έως και σήμερα διατηρούν τα αυτά Ελληνικά ονόματα), όπου αναφέρει «Έλληνες και πλήθος Ελληνίδων επίστευσαν».
Ο Απόστολος Παύλος μίλησε στην Ελληνική και έγραψεν επίσης στην Ελληνική γλώσσα  επιστολές προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους.
Μετά τη Βέρροια ο Απόστολος Παύλος πήγε στην Αθήνα και Κόρινθο.
Υπάρχουν στο εξωτερικό Σύλλογοι Αποστόλου Παύλου, οι οποίοι έρχονται στην Καβάλα, όπου επισκέπτονται τους Φιλίππους, όπως μου ανέφερε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αθηνών κ. Φωκάς.
Προ ολίγων εβδομάδων έγραψε εφημερίδα της Καβάλας, ότι καθολικός αξιωματούχος του Βατικανού επεσκέφθη τους Φιλίππους και δήλωσε ότι θα συστήσει στους καθολικούς να κάνουν το προσκύνημα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
Για τους Ιταλούς ιδιαίτερα, στον Ζυγάκτη ποταμό έγινε η μάχη των Στρατών μετά την δολοφονία του Καίσαρα όπου νικήθηκε ο Στρατός του Βρούτου, που δολοφόνησε τον Καίσαρα και αποτελεί, συνεπώς αφετηρία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στο ύψος της Νέας Εγνατίας Οδού, εκεί όπου τέμνει το σημείο που βάδισε ο Απόστολος Παύλος, πρέπει να τοποθετηθεί επιγραφή στην Αγγλική και στην Ελληνική γλώσσα, που θα αναφέρει το σημείο που βάδισε ο Απόστολος Παύλος.
Όλα αυτά πρέπει το Υπουργείο Τουρισμού να τα προβάλει μέσω INTERNET  σ' όλο τον κόσμο.
Πέραν των ανωτέρω τα οποία αναφέρονται «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», θα πρέπει να προβληθεί, αφού ολοκληρωθεί, το «ντοκιμαντέρ» του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου, για την ζωή των γεννηθέντων στη Θεσσαλονίκη Ελλήνων αδελφών  μοναχών Μεθοδίου και Κυρίλλου και φωτιστών των Σλάβων, ώστε οι Σλάβοι στην εορτή των Μεθοδίου και Κυρίλλου, να έρχονται στην Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκαν οι εν λόγω μοναχοί.
Τη σημασία των δυο αδελφών μοναχών Μεθοδίου και Κυρίλλου συνόψισε ο Μακαριστός Πατριάρχης της Ρωσίας  Αλέξιος, που είπε στο Θεοδοσόπουλο  «εάν δεν ήσαν οι δύο αδελφοί, οι Ρώσοι θα είμεθα  το θρήσκευμα Μουσουλμάνοι και Ευρώπη δεν θα υπήρχε».
Δεν είναι τυχαίο που ο Σλάβος Πάππας Ιωάννης Παύλος, το 1980, ανακήρυξε με εγκύκλιό του, τους γεννηθέντες στη Θεσσαλονίκη Έλληνες αδελφούς, Κύριλλο και Μεθόδιο « Ουράνιους προστάτες της Ευρώπης». Το γεγονός αυτό κοινοποίησε με επιστολήν του στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή.
Διεθνές επίσης ενδιαφέρον προκαλούν: το Άγιο Όρος, το Παπίκιο Όρος (με τα δεκάδες μοναστήρια του 10ου και 11ου αιώνος σε Ξάνθη – Κομοτηνή),  τα Μετέωρα και η λατρεία της Παναγίας κ.λπ
Το 1979 χρηματοδότησα από το  πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών την ανασκαφή  εις την περιοχή των Πομάκων από τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Νίκο  Μουτσόπουλο. Κατά την ανασκαφή ευρέθη Χριστιανικός Ναός και οι Πομάκοι εργάτες, έκπληκτοι τον ερώτησαν «μα δεν ήσαν ποτέ Χριστιανοί εδώ, πώς βρέθηκε Χριστιανική Εκκλησία;». Ο καθηγητής τους απήντησε: «ήσασταν Χριστιανοί και γίνατε Μουσουλμάνοι». Με το θέμα του Παπίκιου Όρους και με το γεγονός αυτό  αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι ουδεμία σχέση έχουν με την Θράκη.

Νίκος Μάρτης
Πρώην Υπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου