Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

20091128 Ελληνική σημαία στη ναυτιλία της Ε.Ε.

Ελληνική σημαία στη ναυτιλία της Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 948 λέξεις, ΕΥΡΩΠΗ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747614




Βρυξέλλες,

Ναυτιλιακές Υποθέσεις και Αλιεία, είναι οι αρμοδιότητες που ανέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην Ελληνίδα Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη. Ο Ολι Ρεν στη θέση του Αλμούνια θα αναλάβει την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Με δεδομένου ότι ήταν ένα από τα χαρτοφυλάκια που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον πρόεδρο της Κομισιόν, η χώρα μας θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη.

Σε κοινοτικό επίπεδο θεωρείται ένα μεσαίου μεγέθους χαρτοφυλάκιο, το οποίο στην απερχόμενη Επιτροπή είχε ο Μαλτέζος Τζο Μπορζ.

Η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη: Ναυτιλία, Αλιεία.
Είναι προφανές ότι το σκέλος των Ναυτιλιακών Υποθέσεων ενδιαφέρει περισσότερο τη χώρα μας, λόγω του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Το Αλιείας, που διαχειρίζεται και σημαντικούς κοινοτικούς πόρους, ενδιαφέρει περισσότερο τον κοινοτικό Βορρά, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η παιδεία στην Κύπρο

Την Κύπρια επίτροπο, Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία στην απερχόμενη Κομισιόν είχε την υγεία, ο κ. Μπαρόζο τη μετακινεί στο σημαντικό σε μέγεθος και σε αριθμό κοινοτικών υπαλλήλων(3.000) χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας και της Νεολαίας.

Ο Ολι Ρεν (Φινλανδία): Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.
Στα σημαντικά χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, ο Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν μετακινείται από τη διεύρυνση στις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Θα είναι ο «νέος Αλμούνια», ο οποίος θα επιβλέπει την ελληνική οικονομία. Ο κ. Ρεν θεωρείται χαμηλών τόνων και ικανός τεχνοκράτης. Η στάση που θα ακολουθήσει έναντι της χώρα μας θα φανεί στην πορεία, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από το να έπαιρνε αυτό το χαρτοφυλάκιο Γερμανός ή Ολλανδός.

Η διεύρυνση, που επίσης μας ενδιαφέρει άμεσα πάει στον Τσέχο Επίτροπο Στέφαν Φούλε. Σίγουρα αποτελεί έκπληξη η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου σε εκπρόσωπο μικρής ανατολικής χώρας, γεγονός που ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες και ως σήμα των μεγάλων χωρών προς τον κ. Μπαρόζο να «φρενάρει» την ταχύτητα της περαιτέρω διεύρυνσης της Κοινότητας.

Εκπληξη πρώτου βαθμού είναι η ανάθεση της γεωργίας στο Ρουμάνο Ντάσιαν Σιόλος. Προκαλεί μάλιστα πολλά ερωτηματικά διότι πέρυσι η Κομισιόν είχε απειλήσει τους Ρουμάνους με διακοπή των χρηματοδοτήσεων από το Γεωργικό Ταμείο για έλλειμμα διαφάνειας στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Η περιφερειακή πολιτική που αποφέρει στην Ελλάδα τον κύριο όγκο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν.

Τις εσωτερικές υποθέσεις, που περιλαμβάνουν και τη λαθρομετανάστευση τις πήρε η Σουηδέζα Σεσίλια Μάλτστρομ και την κλιματική αλλαγή η Δανέζα Κόνι Χέντεγκαρντ.

Μεγάλοι κερδισμένοι, το Βέλγιο το οποίο μετά τον Βαν Ρόμπεϊ που έγινε πρόεδρος της Ε.Ε., πήραν χθες και το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού εμπορίου με τον Κάρελ Ντε Χουκτ. Κερδισμένοι και οι Γάλλοι με τον πρόεδρο Σαρκοζί να πετυχαίνει πλήρως το στόχο του να πάρει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, μέσω του Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να βάλει τάξη στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Κερδισμένοι και οι Ισπανοί με τον Αλμούνια να παίρνει το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.

Χαμένοι οι Ολλανδοί που διεκδικούσαν «λαγούς με πετραχήλια» και πήραν τελικά την ψηφιακή πολιτική.

Αναφορικά με την πολιτική σύνθεση της νέας Επιτροπής, κυριαρχούν απόλυτα η κεντροδεξιά (13) και οι φιλελεύθεροι (8), ενώ οι υπόλοιποι 6 επίτροποι είναι σοσιαλιστές.

Μετά την κατανομή των χαρτοφυλακίων, το λόγο θα έχει η Ευρωβουλή, η οποία θα περάσει από ακρόαση όλους τους υποψήφιους εντός του Ιανουαρίου, όπου δεν αποκλείονται εκπλήξεις με «κόψιμο» επιτρόπων για πολιτική ή τεχνοκρατική ανεπάρκεια. Στόχος, είναι η νέα Επιτροπή να αναλάβει την 1η Φεβρουαρίου.

Χαρτοφυλάκιο με ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον

Το σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και Αλιείας ανέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε αντικατάσταση του κ. Σταύρου Δήμα.

Η κ. Δαμανάκη θα ανακοινώσει τις πρώτες πρωτοβουλίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι νέοι επίτροποι, από τις 11 έως τις 19 Ιανουαρίου 2010, θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του χαρτοφυλακίου της, η κα Δαμανάκη ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την εμπιστοσύνη του και τόνισε: «Το χαρτοφυλάκιο που καλούμαι να αναλάβω είναι η Ναυτιλία και η Αλιεία -μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και τον αντίστοιχο κοινοτικό Οργανισμό Ελέγχου. Είναι σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα. Θα δουλέψω σκληρά, για να έχουμε επιτυχίες. Θα προσπαθήσω να συνεισφέρω ενεργά σε όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το Σώμα των Επιτρόπων. Οπως γνωρίζετε, όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται συλλογικά».

Μ. Δαμανάκη: Θα κάνω ότι μπορώ για να έχουμε επιτυχίες.
Η κα Δαμανάκη επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τις πρώτες πρωτοβουλίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ακρόασή της, «όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην νέα Επιτροπή, επεσήμανε ότι «αναλαμβάνει την αποστολή της σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το εγχείρημα δύσκολο.

Με τη στήριξη των κρατών - μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών, μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει».

Το προεδρείο της Ε.Ε.

Πρόεδρος: Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Πορτογαλία).

Αντιπρόεδροι: Χοακίν Αλμούνια (Ισπανία), Καθριν Αστον (Μεγάλη Βρετανία), Σιμ Κάλας (Εσθονία), Νέλι Κρους (Ολλανδία), Βιβιάν Ρέντινγκ (Λουξεμβούργο), Μαρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία), Αντόνιο Ταγιάνι (Ιταλία).

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οι αρμοδιότητες των μελών της νέας Ε.Ε.

Πρόεδρος της Επιτροπής: Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πορτογαλία

Αντιπρόεδροι της Επιτροπής (Επίτροποι)

Αντιπρόσωπος για τις εξωτερικές σχέσεις: Κάθριν Αστον, Βρετανία

- Ανταγωνισμού: Χοακίν Αλμούνια, Ισπανία (πρώην Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων)

- Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας: Αντόνιο Ταγιάνι, Ιταλία

- Διαθεσμικών υποθέσεων και Διοίκησης: Μάρο Σέφκοβιτς, Σλοβακία

- Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Πολίτη: Βίβιαν Ρέντινγκ, Λουξεμβούργο

- Μεταφορών: Σιμ Κάλας, Εσθονία

- Ψηφιακών θεμάτων: Νέλι Κρους, Ολλανδία

Επίτροποι

- Ανάπτυξης: Αντρις Πίμπαλγκς, Λετονία

- Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων: Λάζλο Αντορ, Ουγγαρία

- Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης: Ντασιάν Σιολός, Ρουμανία

- Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων: Ρουμιάνα Γιέλεβα, Βουλγαρία

- Διεύρυνση και Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: Στέφαν Φούλε, Τσεχία

- Δράσης για το κλίμα: Κόνι Χέντεγκαρντ, Δανία

- Εμπορίου: Κάρελ ντε Χουχτ, Βέλγιο

- Ενέργειας: Γκίντερ Ετινγκερ, Γερμανία

- Ερευνας και καινοτομίας: Μάιρε Γκεογκέγαν-Κουίν, Ιρλανδία

- Εσωτερικής Αγοράς, αρμόδιος για τις οικονομικές υπηρεσίες: Μισέλ Μπαρνιέ, Γαλλία

- Εσωτερικών Υποθέσεων: Σεσίλια Μάλμστρομ, Σουηδία

- Ναυτιλίας και Αλιείας: Μαρία Δαμανάκη, Ελλάδα

- Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: Ολι Ρεν, Φινλανδία

- Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νέων: Αντρούλα Βασιλείου, Κύπρος

- Περιβάλλοντος: Γιάνεζ Ποτότσνικ, Σλοβενία

- Περιφερειακής Πολιτικής: Γιοχάνες Χαχν, Αυστρία

- Προΰπολογισμού και Οικονομικού προγραμματισμού: Γιάνους Λεβαντόφσκι, Πολωνία

- Υγείας και Καταναλωτών: Τζον Νταλί, Μάλτα

- Φορολογίας, Τελωνειακής Ενωσης, Καταπολέμησης της Απάτης: Αλγκρίντας Σεμέτα, Λιθουανία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου