Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Πρώτα λύση και μετά... συμμόρφωση θέλει η Τουρκία

Πρώτα λύση και μετά... συμμόρφωση θέλει η Τουρκία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 07:00
324 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747186




Ως «συνοριακά προβλήματα» παρουσίασε ο κ. Νταβούτογλου, που συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με το Σουηδό ομόλογό του κ. Μπιλντ, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.
Με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζονται ως προς την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ε.Ε. Τουρκίας, δήλωσε χθες -μετά τη συνεδρίαση της τρόικας Ε.Ε. - Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι μία λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ, το πλαίσιο που προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών στην Κύπρο στις 26 Μαΐου 2008 και με βάση τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα και την πολιτική ισότητα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, είπε ότι «το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει, όταν θα υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε αυτή τη συνολική προσέγγιση και περιμένουμε από την Ε.Ε. να έχει και αυτή, συνολική προσέγγιση.

Όλα αυτά έχουν προκύψει επειδή έγινε στην Ε.Ε. η ένταξη μιας χώρας, δίχως να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά της προβλήματα». Διατύπωσε, μάλιστα, την ελπίδα «να υπάρξει μία απόφαση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα μας ικανοποιεί όλους».

Απ' την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, είπε ότι το θέμα των λιμανιών θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 7 Δεκεμβρίου, και έκανε λόγο για υποστήριξη της Ε.Ε. προς τις συνομιλίες στην Κύπρο.

Σε Ρεν και Αλμούνια

Στον Όλι Ρεν και τον Χοακίμ Αλμούνια θα προσφέρει τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των οικονομικών υποθέσεων και του ανταγωνισμού ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Ρόιτερς.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, θα οριστεί ο τέως υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ ντε Γκουχτ, ενώ ο Γερμανός Γκούντερ Έτινγκερ θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου