Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

20091128 Στους ρυθμούς του... Ντουμπάι

Στους ρυθμούς του... Ντουμπάι

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 07:00
Νατάσα Στασινού, 325 λέξεις, ΑΓΟΡΕΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1747784

Οι φόβοι για παρενέργειες σε διεθνές επίπεδο από την κρίση στο Ντουμπάι κράτησαν χθες σε αρνητικό έδαφος τη Wall Street και τις ασιατικές αγορές.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, την αρχική τρικυμία διαδέχθηκε η νηνεμία. Ψύχραιμοι και αναγνωρίζοντας ότι οι ρευστοποιήσεις της Πέμπτης έφτασαν σε επίπεδο υπερβολής, οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με αποτέλεσμα οι δείκτες να επανέλθουν σε θετικό έδαφος. Στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 1%, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax είχε κέρδη 1,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +1,15%.

Ο FTSEurofirt 300, ο οποίος παρακολουθεί τριακόσια ευρωπαϊκά blue chips, ενισχύθηκε 1,2%, στις 999,59 μονάδες, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών (3,3%) της προηγούμενης συνεδρίασης. Για το σύνολο της εβδομάδας είχε απώλειες μόλις 0,3%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Oι μετοχές των Credit Suisse και Deutsche Bank είχαν κέρδη 2,8%, η UBS ενισχύθηκε 2,5%, ενώ οι BNP Paribas και Barclays ακολούθησαν με κέρδη 2,4% και 2,3% αντίστοιχα. Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να επανέλθουν και οι μετοχές του κλάδου ενέργειας, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε η τιμή του πετρελαίου. Η βρετανική πετρελαιοβιομηχανία BP είχε κέρδη 1,7%, ενώ οι Royal Dutch Shell, Total και Eni ενισχύθηκαν περίπου 0,8%.

Κόκκινο έδειξαν τα ταμπλό στην αγορά της Νέας Υόρκης, η οποία είχε μείνει κλειστή την Πέμπτη. Οι επενδυτές, θέλοντας να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ρίσκο, προχώρησαν σε κάποιες ρευστοποιήσεις, αποφεύγοντας πάντως τις κινήσεις πανικού.

Ετσι, ο Dow Jones υποχώρησε 1,45%, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq είχαν απώλειες 1,7%. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, αν και η έκθεση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Ντουμπάι φαίνεται να είναι περιορισμένη. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν επίσης πετρελαιοβιομηχανίες και μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Κύμα ρευστοποιήσεων είχε σαρώσει νωρίτερα τις ασιατικές αγορές. Ο δείκτης MSCI Asia Pacifi Index υποχώρησε 3,1% -στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Αύγουστο. Απώλειες 3,2% είχαν ο Nikkei στο Τόκιο και ο Taiex στην Ταϊβάν, ενώ ο Kospi στη Νότιο Κορέα έκανε βουτιά 4,7%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου