Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

20100314 ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

1,- Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Τούρκοι θυμώνουν όταν γίνεται λόγος η επίσημη καταδίκη για Εγκλήματα που με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύεται ότι διέπραξαν στην νεότερη ιστορία τους. Θέλουν δηλαδή να μας πουν ότι τα τελευταία εκατό χρόνια δεν προσπάθεiσαν να εξαφανίσουν ούτε Αρμένιους, ούτε Ασσύριους ούτ娴Ελληνες της Μικράς Ασίας ούτε ολόκληρο τον πληθυσμό τοy Πόντου;; Και πoιός μπορεί να το πιστέψει αυτό στον Κόσμο; Δυστυχώς για τους Τούρκους είχε εφευρεθεί η φωτογραφία και είναι γνωστό ότι μια φωτογραφία είναι Χίλιες λέξεις.
2,- Για πιο Διπλωματικό Θρίαμβο μιλάμε; Γιατί από ότι έχω καταλάβει στις αποσκευές επιστροφής  του Κου ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ υπήρχαν μόνο λ ό γ ι α και συστάσεις για σκληρότερα  μέτρα.
denis

Στις 13 Μαρτίου 2010 3:44 μ.μ., ο χρήστης Theodoros Batrakoulis <theothessalian@hotmail.com> έγραψε:
          Αποσπάσματα ενός δημοσιευόμενου άρθρου μου. Και ένα τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου με εμπνευσμένους από την ιστορία στίχους, που διατηρεί την επικαιρότητά του!
          http://www.youtube.com/watch?v=JUblPWBzCRo  

                                       ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ
*
         Α) Βήμα στην αναγνώριση των γενοκτονιών χριστιανικών εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων) θεωρείται ότι σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2010. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Ψήφισμα 252, που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων στην περίοδο 1915-1923, ύστερα από παρατεταμένη συζήτηση. Η διαφορά με την οποία εγκρίθηκε το μη δεσμευτικό μέτρο ήταν μία μόνον ψήφος (23 υποστήριξαν το ψήφισμα, 22 τάχθηκαν εναντίον του). Η ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον είχε συστήσει στην Επιτροπή να ‘‘μην προσβάλει’’ την Τουρκία εγκρίνοντας την απόφαση και ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης. Η απόφαση της βουλευτικής επιτροπής πάρθηκε παρά τις αντιρρήσεις αυτές και παρά τις προειδοποιήσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι οι σχέσεις της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα πληγούν στην περίπτωση έγκρισης του ψηφίσματος.
          ....
         Β) Οι αντιδράσεις της Αγκυρας κινήθηκαν στην πάγια γραμμή της. Καταδίκασε αμέσως την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της επιρρίπτει ευθύνες για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις. Σχετική κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα εξέφραζε ανησυχία ότι το μέτρο θα μπορούσε να βλάψει και τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.     
         Σύμφωνα με το γεωπολιτικό δόγμα του  νεοοθωμανισμού, που ενσαρκώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία είναι μια αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι αμερικανοί ιθύνοντες, όπως η ΥΠΕΞ Κλίντον. Εξ άλλου οι ΗΠΑ δεν ήταν πλέον η μοναδική υπερδύναμη που θριάμβευσε στην αναμέτρηση με την ΕΣΣΔ και το λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό. Ο Ομπάμα διαχειρίζεται την ιστορική πτώση των ΗΠΑ που προκάλεσαν οι επιλογές του Μπους υιού.
           ....
          Γ) O Νταβούτογλου, που προτάσσει στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας διατύπωνε μια ανησυχία όσον αφορά την αρμονία μεταξύ των περιφερειακών επιλογών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής πολιτικής που ακολουθεί ανέκαθεν η Τουρκία.... Την ώρα της αμερικανικής κρίσης θα προσδοκούσε κανείς ότι η Ευρωπαïκή Ενωση θα έσπευδε να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων. Όμως οι Εικοσιεπτά δεν έχουν κοινή στρατηγική. Η ευρωπαïκή οικονομία χάνει έδαφος και σε σύγκριση με την αμερικανική, ενώ δοκιμάζεται και το κράτος πρόνοιας, παραδοσιακό ευρωπαïκό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.
         Στις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί διαπιστώθηκε η έλλειψη ευρωπαïκής κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο διπλωματικός γύρος του κ. Γ. Παπανδρέου έκλεισε με τη συνάντηση με τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Το πέρασμα του πρωθυπουργού από τις τρεις πρωτεύουσες είχε χαρακτηριστικά διπλωματικού θριάμβου. Ωστόσο και οι τρεις ηγέτες προσέφεραν στην Ελλάδα μόνο προφορική πολιτική στήριξη, υποδεικνύοντας σκληρά μέτρα και.... ‘’λάκκο των λεόντων’’, δηλ. αυτούς που το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα χρησιμοποιεί ως όπλα στους σύγχρονους παγκόσμιους οικονομικούς πολέμους. Δάνειο στο δάνειο, ευρωομόλογο στο ευρωομόλογο τα θηρία σταδιακά θα μας εξαντλήσουν δανείζοντας με διαρκώς μεγαλύτερο επιτόκιο την Ελλάδα για το μπάλωμα προσωρινά των αναγκών. Η χώρα κινδυνεύει για να καλύψει της πάγιες δημοσιονομικές της ανάγκες, μισθούς, συντάξεις... να βλέπει το χρέος να παραμένει και να διογκώνεται βαθμιαία μέχρι την ολοκληρωτική υποθήκευσή της. Και να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των θηρίων "σωτήρων" μας ....για να μην μας πτωχεύσουν επισήμως. Κάτι που ενδεχομένως θα γίνει κάποτε. Οταν θα μας έχουν στεγνώσει τελείως στα ευρωδάνεια και ολοκληρώσουν το σχέδιο τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή οι πλανητικοί ισχυροί δρώντες. Και στο Αιγαίο, στο Κυπριακό και στη Θράκη.
                                                   Θεόδωρος Σ. Μπατρακούλης
                                          Δρ Πανεπιστημίου Paris 8

* Στάλθηκε για δημοσίευση στην εφημερίδα Εθνος της Κυριακής, θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Κυριακής 14ης Μαρτίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου