Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Αμερικανικές επισημάνσεις για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείο

Αμερικανικές επισημάνσεις για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010 07:00
430 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1789085

Οι περιορισμοί που επιβάλλει το τουρκικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλούν την ίδια την ύπαρξή του, διότι ο μειούμενος πληθυσμός της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αποτελούμενης από 2.500 άτομα, δεν μπορεί να διατηρήσει το θεσμό, επισημαίνεται στο κεφάλαιο περί θρησκευτικών ελευθεριών της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη επισημαίνεται στην έκθεση.
Σημειώνεται και πάλι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, αλλά μόνο την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η χρήση του όρου «οικουμενικός» από τον Πατριάρχη δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα ρυθμιζόμενο από το κράτος.

Επαναλαμβάνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδιώκει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2008 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε θεωρήσεις βίζας διάρκειας ενός έτους για ξένους κληρικούς που υπηρετούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην αντίστοιχη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο και την ανάληψη της εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, η νέα ελληνική κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων, όπως ήταν το προσωρινό κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, η σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου, και η σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών στις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Η έκθεση, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο, βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έχει σε γενικές γραμμές παρόμοιο με την περσινή έκθεση περιεχόμενο και παρατηρήσεις.

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες σημειώνεται ότι παραμένει ως κύριο πρόβλημα των μουσουλμάνων της Αθήνας η έλλειψη επίσημου τεμένους και νεκροταφείου, εξακολουθούν αναφορές σε βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων και εκφράσεις αντισημιτισμού ειδικότερα στον ακραίο Τύπο, και υπάρχουν καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση και άθλιες συνθήκες ζωής Αθίγγανων και νομίμων και παρανόμων μεταναστών.

Στη φετινή έκδοση επισημαίνεται και έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως «Μακεδόνες» εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακρίσεις και παρενοχλήσεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας τη χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις.

Δυστυχώς εμπόδια... για Χάλκη

Αίτημα «λογικό και δίκαιο» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, διευκρινίζοντας όμως ότι «δυστυχώς, προσκρούει σε υφιστάμενες διατάξεις, που αποτελούν μεγάλο εμπόδιο».

«Επιδιώκουμε την αδελφική συνύπαρξη όλων των πολιτών στα χώματα αυτά, που στην ιστορία αποτέλεσαν την κοιτίδα πολλών και διαφόρων πολιτισμών», δήλωσε -μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των μειονοτικών θρησκευμάτων και τους προέδρους των μειονοτικών βακουφιών- ο Αρίντς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου