Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας πλανάται πάνω από τη Γερμανία
Προσωπικότητες του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου απαντούν στο ερώτημα: «Πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;
Το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας πλανάται πάνω από τη Γερμανία

5
εκτύπωση  
Βερολίνο, Γερμανία Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη Γερμανία: Το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας. Η συζήτηση για τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη ανάβει παντού. Και σε αυτή συμμετέχουν τελευταία - παρά τη θέληση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ - και στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ, καθώς και ο υπουργός μεταφορών Πέτερ Ραμσάουερ. 

Το εύρος των απόψεων αποτυπώνεται στις απαντήσεις που έδωσαν στη σημερινή on line έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» μια σειρά προσωπικότητες του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου στο ερώτημα: «Πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;». «Το Βήμα» παρουσιάζει περιληπτικά τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές. 

Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών: «Πρέπει να σταματήσουμε να προκαλούμε με τα λόγια μας τη χρεοκοπία. Μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, θα δημιουργούσε τεράστια καινούρια».

Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών σε δομοσιονομικά θέματα: «Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν πρόσκληση στους κερδοσκόπους να επιτεθούν και σε άλλες αδύναμες χώρες, καθώς και στο σύνολο της ευρωζώνης». 

Ότο Φρίκε, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών: «Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων - της πολιτικής της ελίτ, της διοίκησης, αλλά και του πληθυσμού της. Η κυβέρνηση μας έδειξε πάντως, ότι δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας». 

Γκέρχαρτ Σικ, εκπρόσωπος των Πράσινων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής: «Είναι ξεκάθαρο, ότι χωρίς κούρεμα λύση δεν υπάρχει. Μόνο που δεν υπάρχει ακόμα μια διαδικασία για ελεγχόμενη χρεοκοπία». 

Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Deutsche Bank: «Όποιος πιστεύει ότι η χρεοκοπία θα έλυνε το πρόβλημα, είναι αθεράπευτα αφελής. Το πιο σωστό θα ήταν μια λογική συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών (σ.σ.: στη μείωση του χρέους). Το μέσο γι αυτό θα ήταν η έκδοση ενός ευροδανείου. Με αυτό θα αγοράζονταν ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα πωλούνταν κατόπιν στην Ελλάδα σε τιμή αγοράς».

Πέτερ Μπόφιγκερ, οικονομολόγος, εκ των «σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης: «Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε την πυρηνική τήξη ολόκληρης της Ευρώπης». 

Υπάρχουν βέβαια και προσωπικότητες που ζητούν καθημερινά την άμεση έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου ifo Χανς-Βέρνερ Σιν. Ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, όμως οι φορείς τους διαθέτουν ένα μεγάλο ατού: Έχουν πίσω τους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τη μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών. Και αυτό δίνει στη φωνή τους αντίστοιχα μεγάλη πολιτική βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου