Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερις κινήσεις θα σώσουν το ευρώ

Για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος στην κρίση του ευρώ απαιτείται μία συλλογική δράση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν μία δέσμη οικονομικών μέτρων και να θέσουν τη διακυβέρνηση της ένωσης σε πιο ισχυρές βάσεις, αναφέρει το περιοδικό Εconomist σε προδημοσίευση άρθρου του Σαββάτου με τίτλο "Πως θα σωθεί το ευρώ".

Τέσσερις κινήσεις θα σώσουν το ευρώ
Η κρίση του ευρώ έχει γίνει τόσο σοβαρή, απειλητική και ασταμάτητη που ακόμη και η συζήτηση για τη διάσωση του κοινού νομίσματος το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει τον πανικό στις αγορές, αναφέρει το περιοδικό.
Οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να πράξουν αυτά που πρέπει, προσθέτει ο Economist, επισημαίνοντας ότι αν οι πολιτικοί δεν ενεργήσουν γρήγορα για να πείσουν τον κόσμο ότι η επιθυμία τους να διατηρήσουν το ευρώ είναι μεγαλύτερη από την ικανότητα της αγοράς να ποντάρει κατά του νομίσματος, το ευρώ είναι αντιμέτωπο με την καταστροφή.
Και δεν κινδυνεύει μόνο το ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας ότι η διάσωση του κοινού νομίσματος πρέπει να περιέχει τέσσερις άμεσες κινήσεις:
- Πρώτον: να αποσαφηνιστεί ποιες από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης θεωρούνται ότι έχουν στερέψει από ρευστότητα και ποιες είναι χρεοκοπημένες, να προσφερθεί απεριόριστη στήριξη στις φερέγγυες κυβερνήσεις και να γίνει αναδιάρθρωση των χρεών εκείνων που δεν μπορούν ποτέ να τα αποπληρώσουν.
- Δεύτερον: να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν μία κρατική χρεοκοπία.
- Τρίτον: να υπάρξει μεταστροφή της μακροοικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης από την εμμονή δημοσιονομικών περικοπών προς μία ατζέντα με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη.
- Τέταρτον: να ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου συστήματος για να μην ξανασυμβεί ποτέ μία τέτοια κρίση. Ωστόσο μία τέτοια απόφαση θα χρειαστεί αρκετό καιρό να ολοκληρωθεί. Θα συμπεριλαμβάνει νέες συνθήκες και εγκρίσεις από τα κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους.
Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να αποφασισθούν άμεσα με σαφή σκοπό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ να δράσουν από κοινού για να δοθεί ένα τέλος στο φαύλο κύκλο του πανικού, υποστηρίζει ο Economist.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63383263

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου