Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φόβοι για νέα πιστωτική κρίση

Στην έκθεση που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σημειώνεται ότι η κρίση του χρέους των κρατών μεταδίδεται στις τράπεζες και έχει γίνει πλέον συστημική. Προτείνεται η ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης

Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν «τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου κρατικού χρέους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών και αρνητικής ανάπτυξης», επισημαίνεται στην εμπιστευτική έκθε
Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν «τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου κρατικού χρέους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών και αρνητικής ανάπτυξης», επισημαίνεται στην εμπιστευτική έκθεση
Μια νέα πιστωτική κρίση είναι προ των ευρωπαϊκών πυλών. Το αναφέρει εμπιστευτική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του ECOFIN και διέρρευσε χθες στο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προειδοποιήθηκαν με εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ για τον κίνδυνο μίας νέας πιστωτικής κρίσης, καθώς η κρίση κρατικού χρέους μεταδίδεται στις τράπεζες.
Η έκθεση, η οποία δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών εν όψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Ecofin, σήμερα και αύριο στην Πολωνία, αναφέρει ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν "τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου κρατικού χρέους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών και αρνητικής ανάπτυξης" και προσθέτει: "Καθώς το καλοκαίρι ενισχύθηκαν οι εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους και αυξήθηκαν οι κίνδυνοι κάλυψης των αναγκών χρηματοδότησης των τραπεζών, υπήρξε μετάδοση της κρίσης σε όλες τις αγορές και χώρες και η κρίση έγινε συστημική". Η έκθεση τάσσεται "υπέρ" της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, σημειώνοντας ότι "είναι σκόπιμη μία περαιτέρω ενίσχυση των διαθεσίμων των τραπεζών".
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στη διατραπεζική.
Υπενθυμίζεται δε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προειδοποιήσει πριν από δέκα ημέρες για την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών με πρόσθετα κεφάλαια, αλλά η δήλωσή της συνάντησε τότε... ψυχρή υποδοχή από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsce Bank Γιόζεφ Ακερμαν υποστήριξε ότι οι προοπτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα γενικώς είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.
Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, ανακοίνωσε χθες ότι οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν χαλαροί και μετά το 2011, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Ετοιμάζαμε ένα πλαίσιο για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά στη διάσωση και αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες" είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει όμως ότι "η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες επιβάλλει μία παράταση του ισχύοντος πλαισίου κρατικής βοήθειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρα από το 2011. Αυτό θα προτείνω".
Από τις 5 μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Συντονισμένες "ενέσεις" ρευστότητας
Συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές χρήματος, με προγράμματα τρίμηνης ρευστότητας σε δολάρια, αποφάσισαν οι πέντε μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Με την κίνηση αυτή, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΚΤ μαζί με την αμερικανική Fed, την ελβετική SNB, την Τράπεζα της Αγγλίας και την κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας φιλοδοξούν να καλύψουν τις ανάγκες των τραπεζών και δη των ευρωπαϊκών. Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει ακόμη τρεις δημοπρασίες για τρίμηνη χρηματοδότηση σε δολάρια, εντός του δ' τριμήνου, επιπροσθέτως των σχετικών εβδομαδιαίων πράξεων που διενεργεί.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου