Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η περιπέτεια της κυπριακής ΑΟΖ

Ολοι οι Ελληνες είναι δικαίως απασχολημένοι με την προϊούσα καταβαράθρωση της οικονομίας της χώρας και την εξαθλίωση όλο και περισσότερων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, εξαιτίας της πολιτικής που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου με την ΕΕ και την υλοποιεί όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά, με την απειλή χρεοκοπίας της χώρας να επικρέμαται όλο και πιο έντονα πάνω από τα κεφάλια μας, συνεπεία της πολιτικής αυτής. Σε ένα εικοσαήμερο, όμως, ενδέχεται να βρεθούμε ενώπιον και κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, με αφορμή την Κύπρο, αλλά για μια εξωφρενική αιτία: Δεν αποκλείεται η Αγκυρα να προχωρήσει σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος ικανής να προκαλέσει ακόμη και θερμό επεισόδιο, προκειμένου να αποτρέψει τη διενέργεια ερευνών για την ανακάλυψη φυσικού αερίου μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, τμήμα της οποίας η Λευκωσία έχει εκχωρήσει σε εταιρεία αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων, ενώ το φυσικό αέριο, αν βρεθεί, θα το εκμεταλλεύονται Αμερικανοί και Ισραηλινοί, δίνοντας στους Κύπριους ένα ποσοστό.
Η κυβέρνηση Χριστόφια έχει εκχωρήσει στην αμερικανοεβραϊκή εταιρεία Νομπλ Ενερτζι το αποκαλούμενο "οικόπεδο 12" ή "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο συνορεύει με την ΑΟΖ του Ισραήλ. Η ίδια αμερικανοεβραϊκή εταιρεία κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η Τουρκία αρνείται στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα να έχει ΑΟΖ πριν λυθεί το Κυπριακό. Αντιθέτως, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, όπως φυσικά και η Ρωσία, θεωρούν και δηλώνουν ότι η Λευκωσία έχει αναφαίρετο το δικαίωμα αυτό.
Στις αρχές Οκτωβρίου (αρχικά η κυπριακή κυβέρνηση είχε πει στις 20 Σεπτεμβρίου, έπειτα την 1η Οκτωβρίου, τώρα λέει μέσα στον Οκτώβρη) υποτίθεται ότι θα αρχίσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει απειλήσει ότι δεν θα επιτρέψει τις έρευνες αυτές, στέλνοντας επιτόπου πολεμικά πλοία της. Στο παρελθόν εταιρείες ενεργειακών ερευνών έχουν κάνει πίσω υπό το κράτος τουρκικών απειλών τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική (υποτιθέμενη, αφού δεν έχει επισήμως οριοθετηθεί) ΑΟΖ.
Το ζήτημα αυτήν τη φορά είναι ότι η Νομπλ Ενερτζι, επειδή είναι αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων, αφενός έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και αφετέρου θέλει να προωθήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ στον τομέα αυτόν. Το ερώτημα που τίθεται είναι σκληρό: Θα τολμήσει η Τουρκία με τα πολεμικά της πλοία να απειλήσει μια αμερικανική εταιρεία και να την εξαναγκάσει σε αναδίπλωση, ώστε να σταματήσει τις έρευνες;
Για την κυβέρνηση Ερντογάν είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας θέμα να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυπριακή ΑΟΖ. Αν μάλιστα κατορθώσει να υποχρεώσει μια αμερικανική εταιρεία σε υποχώρηση, καμία άλλη εταιρεία ερευνών δυτικού κράτους δεν πρόκειται να αποτολμήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς την έγκριση της Αγκυρας! Για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε και στην ελληνική ΑΟΖ θα τολμήσει ποτέ να το κάνει, αν η Τουρκία εγείρει ενστάσεις!
Η αμερικανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, βεβαίως και δεν θα ήθελε να επιτρέψει τον εκφοβισμό μιας αμερικανικής και μάλιστα ενεργειακής εταιρείας, αλλά το σενάριο να στέλνει πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στη Μεσόγειο να διώχνουν τουρκικά πολεμικά σκάφη από την κυπριακή ΑΟΖ είναι απείρως πιο εφιαλτικό από πολιτική σκοπιά και εξαιρετικά βλαπτικό για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Είναι παρανοϊκό να επιλέξει ο Λευκός Οίκος μια τόσο σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις όχι εξαιτίας κάποιων αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, αλλά για χάρη της... κυπριακής ΑΟΖ, των πρόσθετων ενεργειακών συμφερόντων του Ισραήλ πέρα από τα δικά του και τις προσδοκίες κερδοφορίας μιας αμερικανοεβραϊκής ενεργειακής εταιρείας.
Πόσω μάλλον σε ένα πλαίσιο όπου ο Ερντογάν κλιμακώνει την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ αποθεούμενος από τους Αραβες και όπου η επίθεση του αιγυπτιακού πλήθους εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, το οποίο επισκέπτεται σήμερα ο Ερντογάν, υποδηλώνει την εφιαλτική για τις ΗΠΑ πιθανότητα να πάψει η Αίγυπτος να αποτελεί πειθήνιο όργανο της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ.
ΛΟΓΩ ΗΠΑ
Πιθανή αναβολή της έναρξης γεωτρήσεων
Η αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει ή όχι σε επίδειξη πολεμικής ισχύος απέναντι στην αμερικανοεβραϊκή εταιρεία διεξαγωγής ερευνών σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ θα καθορίσει και την αμερικανική στάση επί του θέματος. Αν οι Αμερικανοί κρίνουν ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος, τότε είναι πιθανόν ότι η Ουάσινγκτον είτε θα δώσει εντολή στην εταιρεία να αναβάλει με κάποιο τεχνικό πρόσχημα τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για να μην προκληθεί κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είτε θα πιέσει την κυπριακή κυβέρνηση να ανακοινώσει αυτή αναβολή μερικών εβδομάδων στην έναρξη των γεωτρήσεων, ανταποκρινόμενη π.χ. σε αίτημα του ΟΗΕ για να μη βλαφθούν δήθεν οι... συνομιλίες για το Κυπριακό!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63375095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου