Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν. Του Σ.Κούλογλου

tvxs.gr/node/69131

Πέρα από την κανονική ώρα που δείχνουν τα ρολόγια, στη κομματική αργκό του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει εδώ και δεκαετίες και η «ώρα ΠΑΣΟΚ»: από την εποχή του Α.Παπανδρέου και μέχρι σήμερα, οι περισσότερες συνεδριάσεις του κόμματος ξεκινούν με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας ώρας, και συχνά δύο η τριών. «’Εχουμε σύσκεψη στις 10, αλλά ώρα ΠΑΣΟΚ», σημαίνει ότι το ραντεβού θα γίνει κατά τις 12.
Η «ώρα ΠΑΣΟΚ» συμβολίζει όλη αυτή τη κουλτούρα που σταδιακά διαπότισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία: την χαλαρότητα στην τήρηση των κανόνων, την ελαστική στάση απέναντι στους παραβάτες-συνένοχους, την τοποθέτηση της χώρας κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη της ακρίβειας και στον ανατολίτικο τριτοκοσμισμό, όπου ο χρόνος και γενικώς οι υποχρεώσεις και οι νόμοι είναι σχετικά πράγματα.

Η κακή κομματική συνήθεια δεν άργησε να επεκταθεί και στο κράτος, πολύ περισσότερο αφού η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ Αίγυπτος, όπου όλα ξεκινούν με 5 ώρες καθυστέρηση, αλλά απέχει παρασάγγας και από την Ελβετία. Από τα υπουργικά συμβούλια μέχρι τα διαγγέλματα των πρωθυπουργών, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ(γιατί στην πραγματικότητα, μετά το 1981, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει τίποτα άλλο παρά να γίνει ΠΑΣΟΚ), όλα είχαν την πολυτέλεια να ξεκινούν με κάποια καθυστέρηση. Αλλο όμως αυτό και άλλο όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Το Σάββατο, η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με τουλάχιστον μισή ώρα καθυστέρηση και η αιτία για αυτό έχει τη συμβολική αξία της: το Βελλίδειο, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Παπανδρέου, ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικούς και διαδηλωτές, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στη πρόσφατη ιστορία της χώρας. Εκεί όμως που η καθυστέρηση έσπασε όλα τα ρεκόρ, ήταν στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού τη Κυριακή: είχε προβλεφθεί να αρχίσει στη μία το μεσημέρι, αλλά ξεκίνησε κατά τις 5. Εδώ δεν είχαμε πια ώρα ΠΑΣΟΚ, αλλά ώρα Αιγύπτου...
Ο λόγος ήταν η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις 10(ώρα ΠΑΣΟΚ φυσικά) και τελείωσε στις 3, καθώς ασχολήθηκε με την ανάγκη λήψης και νέων μέτρων, μετά την έντονη φημολογία της Παρασκευής για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τις γερμανικές απειλές. Σε μια κοινή γνώμη που εξαγριώνεται καθημερινά , τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αμέσως μετά για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ακόμη και ενός διαμερίσματος 20 τετραγωνικών, είναι μια ακόμη σταγόνα που ξεχειλίζει σταδιακά το ποτήρι.
Η κυβέρνηση έχει μπλεχθεί σε ένα φαύλο κύκλο μέτρων που απαιτεί η τρόικα-ύφεσης που τα μέτρα προκαλούν- αποτυχίας των στόχων για τους οποίους υποτίθεται ότι τα μέτρα είχαν ληφθεί-απειλών για διακοπή των δόσεων του δανείου και νέων μέτρων, φαύλο κύκλο από τον οποίο ούτε τολμά ούτε μοιάζει να θέλει να απεμπλακεί. Οι κυβερνητικές κινήσεις στερούνται σοβαρότητας : την Τρίτη ανακοινώνει μέτρα και την Κυριακή συνεδριάζει εκτάκτως για να ανακοινώσει και νέα. Στήνοντας για 4 ώρες τα τηλεοπτικά συνεργεία, μέσα από το οποία φιλοδοξούσε να εξηγήσει την πολιτική της.

Για μια ακόμη φορά, ο χειρισμός του χρόνου έχει τη συμβολική του αξία:
η «ώρα ΠΑΣΟΚ» υποδήλωνε μια πολιτική κουλτούρα που έφθασε τη χώρα ως εδώ. Η ώρα Αφρικής που εγκαινιάστηκε χθες, φανερώνει τον ερασιτεχνισμό, την έλλειψη σοβαρότητας και τον πανικό, που κυριεύουν το κυβερνητικό στρατόπεδο.

http://www.tvxs.gr/node/69131

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου