Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

"ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ;"

Τζ. Σόρος: Μη διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος

"Το χρέος της Ελλάδας είναι πλέον σαφώς μη διατηρήσιμο. Δεν υπάρχουν όμως, διακανονισμοί ούτε για πιθανή χρεοκοπία, ούτε για έξοδο από το ευρώ, ισχυρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σόρος σε άρθρο του με τίτλο "Έχει μέλλον το ευρώ;" και δημοσιεύει το Reuters. Ο Τζόρτζ Σόρος χαρακτηρίζει την κρίση χρέους της ευρωζώνης "πιο δυσεπίλητη" από εκείνη της Lehman Brothers και προειδοποιεί πως η Γηραιά Ήπειρος είναι καταδικασμένη σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κρίσεων.

Τζ. Σόρος: Μη διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος
"Η κρίση της ευρωζώνης είναι άμεση συνέπεια της κατάρρευσης του 2008. Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα άρχισε να καταρρέει και χρειάστηκε να στηριχθεί από το κράτος", αναφέρει ο ίδιος. "Σε μία αξιομνημόνευτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2008, διατυπώθηκε η δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί η κατάρρευση κανενός άλλου χρηματοοικονομικού οργανισμού που είναι σημαντικός για το χρηματοοικονομικό σύστημα, όπως έγινε και στις ΗΠΑ.
Στην συνέχεια όμως, η Άγκελα Μέρκελ διακήρυξε ότι οι εγγυήσεις θα πρέπει να διατυπώνεται ξεχωριστά από κάθε κράτος μέλος και όχι από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο μπήκαν οι σπόροι για την επόμενη κρίση, γιατί έγινε εμφανής μία κρυμμένη αδυναμία του ευρώ: η έλλειψη ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών".
"Μόνο στο πλαίσιο μίας κρίσης το πολιτικά ανέφικτο γίνεται εφικτό. Υπό την πίεση της χρηματοοικονομικής κρίσης οι αρχές έλαβαν βήματα που ήταν απαραίτητα για να συντηρηθεί το σύστημα. Έκαναν όμως, το ελάχιστο δυνατό που σύντομα φάνηκε ότι ήταν ανεπαρκές. Έτσι οδηγούμαστε από την μία κρίση στην άλλη. Και έτσι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη σε έναν φαινομενικά ατελείωτο κύκλο κρίσεων. Όταν τα μέτρα καθίστανται πολιτικά εφικτά, είναι πλέον ανεπαρκή" εξηγεί ο Goerge Soros.
Σχετικά με τι μπορούμε να περιμένουμ εστο μέλλον, ο κ. σόρος λέει ότι "οι σπόροι για την επόμενη κρίση έχουν ήδη μπει από τον τρόπο που οι αρχές αντέδρασαν στην προηγούμενη. Δέχθηκαν επί της αρχής ότι οι χώρες που λαμβάνουν πακέτα στήριξης δε θα πρέπει να πληρώνουν επιτόκια τιμωρίας και έστησαν το EFSF για αυτό τον λόγο. Εάν αυτή η αρχή είχε υιοθετηθεί εξαρχής, τότε η ελληνική κρίση δεν θα είχε εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό".
"Το χρέος της Ελλάδας είναι πλέον σαφώς μη διατηρήσιμο. Δεν υπάρχουν όμως, διακανονισμοί ούτε για πιθανή χρεοκοπία, ούτε για έξοδο από το ευρώ. Κατά συνέπεια, υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές αδυναμίες: το EFSF δεν μπορεί να στηρίξει Ισπανία και Ιταλία και δεν υπάρχει πρόβλεψη για χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" καταλήγει ο κ. Soros.

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63381301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου