Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο

Καταγγέλλει μπαράζ παραβιάσεων
Κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο

28/12/07 08:03

Αθήνα Λιγότερο από ένα μήνα από την επικείμενη επίσκεψη (23-24 Ιανουαρίου) του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, την ώρα που η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου μήνα αποτέλεσε η διπλωματική νότα που απέστειλε πριν από δύο ημέρες η Αγκυρα στην Αθήνα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά σκάφη και πλοία του Λιμενικού.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για 25 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων τον τελευταίο μήνα γύρω από τα Ίμια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα ελληνικά καΐκια, τα οποία ψαρεύουν στην περιοχή των Ιμίων, στην Αλικαρνασσό, συνοδεία σκαφών του ελληνικού Λιμενικού, συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που έχει φέρει αντιμέτωπες τις ακταιωρούς του Λιμενικού της Ελλάδας και της τουρκικής Ακτοφυλακής».

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, καθώς, όπως σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι, το ΥΠΕΞ επιθυμεί να υποβαθμίσει το θέμα και να μην υψώσει τους τόνους, καθώς το κλίμα επιδεινώνεται κάθε μέρα, ενώ επίκειται και η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι εκνευρισμό στην Αγκυρα έχουν προκαλέσει και οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας να ανοίξει το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας στο Αιγαίο.



http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=860121

3 σχόλια:

  1. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, υπό τις παρούσες συνθήκες των ελληνικών αεροπορικών "παραβιάσεων" του τουρκικού εναέριου χώρου και των τουρκικών "διαμαρτυριών" ότι η Ελλάς παραβιάζει τα χωρικά ύδατα πέριξ των Ιμίων, εκτιμώ ότι θα δηλώνει ότι η Τουρκία ορθώς έχει το δικαίωμα να "διαμαρτύρεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημιουργεί κλίμα η Αγκυρα
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2007 07:00

    ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ τον τελευταίο καιρό τις προκλήσεις η Αγκυρα, παρά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως η ημερομηνία.
    Ειδικότερα, εκτός από την πρόσφατη παρέμβασή της υπέρ των Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, η Αγκυρα κατηγορεί κάθε τόσο την Ελλάδα ότι παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες -απαντώντας σε ερώτηση εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με ελληνική αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή των Υμίων- ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος.
    «Τις τελευταίες ημέρες σε περίοδο κορύφωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις, προσφεύγοντας σε τελείως ανυπόστατες αιτιάσεις», δήλωσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή των Υμίων έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών».
    «Τέτοιες ενέργειες καθώς και κάθε απόπειρα κατασκευής ψευδών εντυπώσεων δεν μπορούν να μεταβάλλουν τα αναλλοίωτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, η Αγκυρα έστειλε πριν από δύο ημέρες διπλωματική νότα στην Αθήνα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά σκάφη και πλοία του Λιμενικού. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έκανε λόγο για 25 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων τον τελευταίο μήνα γύρω από τα Υμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Άγκυρα, παραμονές της επίσκεψης Καραμανλή, εγείρει και πάλι θέμαβραχονησίδων. Προβληματισμός στο Μαξίμου, καθώς είναι ορατός πλέον οκίνδυνος να εγκλωβιστεί η Αθήνα σε μια ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων

    Και θέμα Ιμίων επιχειρεί να εγείρει εκ νέου η Αγκυρα εν όψει τηςεπίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, με μπαράζ διαβημάτωντου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για δήθεν παραβίαση των τουρκικώνχωρικών υδάτων στα... «Καρντάκ».

    Το τελευταίο τουρκικό διάβημα επιδόθηκε την Τετάρτη και αφορά καιαυτό, υποτιθέμενη παραβίαση των.. τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ιμια, απόσκάφη του ελληνικού Λιμενικού, που έσπευσαν για την προστασία ΕλλήνωνΨαράδων που αυτήν την εποχή αλιεύουν τσιπούρες στην περιοχή.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτό το διάβημα, όπως και τα προηγούμενα(τέσσερα τουλάχιστον εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου), στηρίζεται σταστοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το οποίομάλιστα καταγράφει στο διάστημα 7-26 Δεκεμβρίου... 26 περιπτώσεις«παραβίασης» των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ιμια.

    Τις εντάσσουν στην Τουρκία

    Η Άγκυρα, παραμονές της επίσκεψης του κ. Καραμανλή, κάνει πλέον λόγοόχι μόνο για αμφισβητούμενο καθεστώς των Ιμίων (και των άλλων βραχονησίδωντου Αιγαίου), αλλά τις εντάσσει και στην τουρκική επικράτεια.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ σε όλεςτις εκδόσεις του κάνει λόγο για την ανάγκη «διμερούς διάλογου» για τονκαθορισμό της κυριαρχίας σε νησίδες, βραχονησίδες και βράχους στο Αιγαίο,στο κεφάλαιο για τα «Καρντάκ» προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι βραχονησίδες«απέχουσες μόλις 3, 8 μίλια από την τουρκική ακτή ανήκουν στην Τουρκία και ηελληνική πρόκληση εναντίον της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας δεν στηρίζεταιστο διεθνές δίκαιο».

    Με τα διαβήματα αυτά σχετικά με τα Ιμια επιβαρύνεται ακόμη περισσότεροτο κλίμα εν όψει της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία 23-25Ιανουαρίου και υπάρχει πλέον διάχυτος προβληματισμός για το εάν τελικά ηεκπλήρωση μιας τυπικής υποχρέωσης (όπως θεωρούσε την επίσκεψη το ΜέγαροΜαξίμου) θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για να εγκλωβίσει τηνελληνική κυβέρνηση σε μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει παλιές και νέεςδιεκδικήσεις.

    Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα «προετοιμάζει» τηνεπίσκεψη διαφαίνεται και από τη διαρροή σε τουρκικά ΜΜΕ της διαμαρτυρίας τηςΤουρκικής Ιστορικής Κοινότητας (ΤΤΚ) που κατήγγειλε ότι η Ελλάδα είναι ημόνη χώρα που αρνείται να συνεργασθεί ώστε να καταγραφούν τα τουρκικά καιοθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκδοσης του«Τουρκικού Ιστορικού Ατλαντα».

    Στο θέμα της υποτιθέμενης καταστροφής των οθωμανικών μνημείων στη Ρόδοκαι στη Δωδεκάνησο είχε κάνει ειδική αναφορά το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στο περίφημοδημοσίευμά του για την «Άλωση της Ρόδου» που προκάλεσε έντονες αντιδράσειςστην Ελλάδα.

    ΝΕΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου

    Ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα έστειλε χθες η Τουρκία, καθώς τουρκικάαεροσκάφη προέβησαν σε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

    Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών αποφεύγεται ηστρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της «βελτίωσης» τωνελληνοτουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει χθες περιοχή μεταξύ τηςΧίου και της Σάμου για τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης που έδωσε τηνευκαιρία στην τουρκική αεροπορία να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο.

    Τα 17 αεροσκάφη σε δύο σχηματισμούς προέβησαν σε 3 παραβάσεις εντόςτου FIR Αθηνών και σε 18 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

    Τα 4 τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και κατά τη διάρκεια τηςαναγνώρισής τους από ελληνικά έγινε μια εμπλοκή.

    Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξανπάνω από τους Φούρνους για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, καθώς έχει ήδηκαταγραφεί κατακόρυφη αύξηση 200% των περιπτώσεων υπερπτήσης τουρκικώναεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες εντός του 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή