Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Αυξήσεις σε νυν και πρώην βουλευτές

Αυξήσεις σε νυν και πρώην βουλευτές

Οι συνταξιούχοι βουλευτές ανοίγουν για μια ακόμη φορά τον δρόμο για τους εν ενεργεία, αναφορικά με τις νέες αποδοχές τους που θα ισχύσουν από τις αρχές του χρόνου. Με επείγον έγγραφο, που έστειλε προς όλα τα μέλη της από τα τέλη ήδη του προηγουμένου μηνός η Ένωση τέως Βουλευτών- Ευρωβουλευτών, τους ενημερώνει ότι η 30ή Δεκεμβρίου 2007 είναι η καταληκτική ημερομηνία καταθέσεως αιτήσεως προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη διακοπή της παραγραφής αξιώσεως των αναδρομικών που προκύπτουν από τις αυξήσεις που εξασφάλισαν για λογαριασμό τους οι δικαστικοί μέσω του Ειδικού Δικαστηρίου(του λεγόμενου «Μισθοδικείου»).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας γνωστοποίησε τόσο στις αρχές του τρέχοντος μηνός, όσο και πρόσφατα στη συνέλευση των δικαστικών λειτουργών, ότι από 1/1/2008 θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο τους που προφανώς θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το Ζ' Ψήφισμα του 1975, τις νέες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου θα ακολουθήσουν αυτομάτως και οι βουλευτές.

Άδηλο είναι όμως το μέλλον των αναδρομικών που διεκδίκησαν και πήραν οι δικαστικοί από το 2002. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομίας, ήρθαν σε συμβιβασμό και αποτέλεσμα αυτού ήταν η ρύθμιση που πέρασε στο τελευταίο προ μηνός συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Με αυτήν, τα αναδρομικά ύψους 900 εκατ. ευρώ βαπτίσθηκαν εφάπαξ ειδική καταβολή λόγω φόρτου εργασίας, που θα αποδοθούν τμηματικά σε βάθος χρόνου. Μάλιστα ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έκανε γνωστό ότι θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, όπου χρειάζεται, οι αποδοχές και των επικεφαλής Ανεξαρτήτων Αρχών και των ΝΠΔΔ και οργανισμών του Δημοσίου που είναι εκτός Χρηματιστηρίου, για να φτάσουν όλες στο αυτό επίπεδο και να πάψει αυτό το κυνήγι του υψηλότερου μισθού στο Δημόσιο, στο οποίο αναλίσκονται οι δικαστικοί από το 1964, οπότε για πρώτη φορά νομοθέτησε η Βουλή ότι εξισώνονται αποδοχές δικαστικών-βουλευτών με τον περιορισμό ουδείς δημόσιος λειτουργός να αμείβεται περισσότερο από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός Οικονομίας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους είχε ευθέως αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρουν οι βουλευτές τα αναδρομικά αυτά. Η προϊστορία, πάντως, έχει διαψεύσει κατά το παρελθόν παρόμοιες υπουργικές διαβεβαιώσεις, όπως π.χ. το 1997, όταν ο τότε υπουργός αναγκάσθηκε να κάνει ρύθμιση ύστερα από το κύμα προσφυγών εν ενεργεία και συνταξιούχων βουλευτών.

Μπορεί βέβαια με πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές τους τα αναδρομικά, όπως έχει γίνει μερικώς κατά το παρελθόν, τίποτε όμως δεν εμποδίζει τους συνταξιούχους να το πράξουν, όπως άλλωστε αποδεικνύεται με το έγγραφο της Ενώσεως τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Πάντως, κι από τους εν ενεργεία βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων εκφράζεται δυσφορία για τυχόν παραίτηση από τα αναδρομικά, αφού μόλις βγήκαν από μία δαπανηρή προεκλογική διαδικασία, ενώ οι συνολικές απολαβές τους μειώνονται λόγω του επαγγελματικού ασυμβιβάστου.

Στο έγγραφο-φόρμα αιτήσεως προς το Γενικό Λογιστήριο, που απέστειλε στα μέλη της η Ένωση, σημειώνει, ότι μετά την απόφαση που έλαβε το Ειδικό Δικαστήριο για αύξηση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων τουλάχιστον στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων -στα 10.271,46 ευρώ- απαιτείται αντίστοιχη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και αναπροσαρμογή της βουλευτικής σύνταξης. Σημειώνεται ειδικώς: «...Παρακαλώ, όπως προβείτε εις αναπροσαρμογή και ανακαθορισμό της συντάξεώς μου, με βάση τις αναβαθμισμένες κατά τις ως άνω συνολικές αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και δη αναδρομικώς από την 1/1/2002 και εφεξής και να μου καταβάλλετε την προκύπτουσα διαφορά.». Μάλιστα για να καταστήσουν σαφή την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν και δικαστικώς τα αναδρομικά, αν τους το αρνηθεί το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν ότι «οι ανωτέρω αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου υπερισχύουν τυχόν αποφάσεων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά ρητή διάταξη του άρθρου 5 του ν.3038/2002».

1 σχόλιο:

  1. Πολύ φοβάμαι ότι κάποιος συνταξιούχος των 500 € θα ζωστεί με εκκρηκτικά και θα μουντάρει μέσα στη Βουλή. Αυτό δεν είναι πρόκληση αλλά αίσχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή