Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Gmail - Συνταρακτικό νέο - sotsot36@gmail.com

Gmail - Συνταρακτικό νέο - sotsot36@gmail.com:

Δολοφονήθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
Ισλαμαμπάντ

Τελευταία ενημέρωση 17:00

Η ηγέτιδα της πακιστανικής αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι. Εκρηκτικό σκηνικό δημιουργείται στο Πακιστάν, θρήνος και κραυγές οργής από τους υποστηρικτές της κατά του Περβέζ Μουσάραφ. Διεθνής καταδίκη και ανησυχία για ξέσπασμα βίας..
Η τελευταία πράξη για την Μπεναζίρ Μπούτο γράφτηκε με τρεις σφαίρες στο λαιμό και το στήθος τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό της μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής συγκέντρωσης. Αφού την πυροβόλησε, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σπέρνοντας περισσότερο θάνατο
«Έγινε μάρτυρας» διακήρυξε το Λαϊκό Κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου. Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν διεκομίσθη μετά την επίθεση στο νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματά της στις 15:16 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Πέμπτης σε ηλικία 54 ετών.

2 σχόλια:

  1. Πακιστάν: Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της Μπ. Μπούτο

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line 28/12/2007

    Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως συνέπεια τον θάνατο της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, όπως μεταδίδει το πακιστανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ARY.

    Από την πλευρά της η πακιστανική κυβέρνηση δηλώνει ότι "δεν είναι ενήμερη για μια σχέση της Αλ Κάιντα" στη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Ισλαμαμπάντ, μετά τη μετάδοση από τηλεοπτικό δίκτυο στο Πακιστάν ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Ωστόσο μουσουλμανικά "εξτρεμιστικά στοιχεία" που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, τα οποία ευθύνονται για το φονικό κύμα των επιθέσεων αυτοκτονίας που αιματοκυλεί τη χώρα εδώ κι έναν χρόνο, μπορεί να είναι οι δράστες της επίθεσης εναντίον της Μπούτο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Λίγο νωρίτερα ανώτατος διοικητής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της Μπούτο, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα
    Asia Times Online.

    Η σορός της Μπεναζίρ Μπούτο μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στο νότιο Πακιστάν, όπου θα γίνει η κηδεία. Το φέρετρο με τη σορό της πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε στην πόλη Σουκούρ της επαρχίας Σιντχ, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά τους.

    Η κηδεία θα γίνει στον οικογενειακό τάφο της Μπούτο, στο κοιμητήριο Γκάρι-Κούντα Μπακς, σήμερα Παρασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Μπεναζίρ Μπούτο
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/12/2007

    Financial Τimes Εditorial
    Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, στα 54 της χρόνια, στην πόλη Ραβαλπίντι φέρει έναν μακάβριο συμβολισμό. Ήταν ακριβώς στο ίδιο μέρος που ο πατέρας της, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, επίσης πρώην πρωθυπουργός, κρεμάστηκε από προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς. Ο θάνατος της Μπούτο εν μέσω προεκλογικής περιόδου βυθίζει σε σύγχυση το πολιτικό μέλλον της χώρας. Κι όμως, η ίδια ποτέ δεν έτρεφε αυταπάτες για την πιθανότητα να απειλείται η ζωή της.
    Η απόφαση της Μπούτο να τερματίσει οκτώ χρόνια στην εξορία δεν ήταν εύκολη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν την είχαν προειδοποιήσει ότι 10-20 καμικάζι ήδη την είχαν βάλει στόχο.
    «Είναι πολύ δύσκολο να πω εάν θα επιζήσω της προεκλογικής εκστρατείας», είχε πει στην τελευταία συνέντευξή της στους FT στις αρχές του μήνα. Είμαι έτοιμη να αναλάβω τον κίνδυνο. Όταν η ίδια η υπόσταση του Πακιστάν ως μετριοπαθούς χώρας κινδυνεύει, τότε όλοι πρέπει να αναλάβουμε κινδύνους».
    Αυτά τα λόγια ακολούθησαν μια 30ετή καριέρα στη σκληρή και ολοένα και πιο βίαιη πολιτική ζωή του Πακιστάν, όπου οι γυναίκες προορίζονται για δευτερεύουσες θέσεις. Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν την άνοδό της ως την πρώτη γυναίκα Μουσουλμάνα να ηγηθεί κυβέρνησης το 1988, στην ηλικία των 35.
    Εάν η πορεία της προσωπικής της ζωής ήταν διαφορετική, το φεουδαλικό οικογενειακό περιβάλλον της Μπούτο από την επαρχία Σιντ θα την περιόριζε στον ρόλο μιας πλούσιας νοικοκυράς, που θα ασχολείτο απλώς με την πολιτική. Αλλά τα δύο αδέλφια της επέλεξαν να ζήσουν στο εξωτερικό όταν οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ο πατέρας της. Δύο χρόνια ύστερα από πραξικόπημα, ο Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο κρεμάστηκε με την αμφιλεγόμενη κατηγορία ότι διέταξε τη δολοφονία πολιτικού του αντιπάλου.
    Νέα και εκπαιδευμένη στη Δύση, η κόρη του ήταν η καλύτερη επιλογή για να ηγηθεί του κόμματος του πατέρα της, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του στρατηγού Ζία ουλ Χακ.
    Η Μπούτο αναχώρησε από το Πακιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για σπουδές στη Δύση, και επέστρεψε το 1977, οπότε και το στρατιωτικό πραξικόπημα την εξώθησε στην πολιτική. Η καριέρα της διακόπηκε δύο φορές, το 1990 και ύστερα το 1996 -αφότου είχε επανεκλεγεί το 1993- κατηγορούμενη για διαφθορά μαζί με τον σύζυγό της, κατηγορίες που είχε απορρίψει.
    Ο απαγχονισμός του πατέρα της το 1979 δεν ήταν η μοναδική δοκιμασία για την οικογένειά της, καθώς έχασε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες τον έναν της αδελφό επτά χρόνια αργότερα στο Παρίσι, και ο δεύτερος, σκοτώθηκε το 1996 στο Καράτσι, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των σωματοφυλάκων του και της τοπικής αστυνομίας.
    Παρατηρητές επισημαίνουν πως η επιστροφή της Μπούτο στην πολιτική οφείλεται κυρίως σε επιρροές από το εξωτερικό. Πριν επιστρέψει από την εξορία φέρεται ότι είχε επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπούς καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να εξασφαλίσουν κάποιον ρόλο στην πολιτική ζωή του Πακιστάν ως αντιστάθμισμα στην άνοδο των εξτρεμιστών Ισλαμιστών πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή