Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Παρελθόν οι συνοριακοί έλεγχοι σε εννέα ακόμη χώρες της ΕΕ

Πριν από 70 χρόνια κάποιοι άλλοι θέλησαν να "πριονίσουν" τα σύνορα για να "ενώσουν" τους Ευρωπαίους, χωρίς να τους ρωτήσουν.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=858855

Παρελθόν οι συνοριακοί έλεγχοι σε εννέα ακόμη χώρες της ΕΕ

Καταργήθηκαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι συνοριακοί έλεγχοι σε εννέα χώρες της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη επεκτείνοντας σημαντικά τη ζώνη Σένγκεν, ενόψει μάλιστα και της αυξημένης κίνησης λόγω της εορταστικής περιόδου.

Οι έλεγχοι στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα ανάμεσα σε δύο χώρες που περιλαμβάνονται στο χώρο Σένγκεν θα καταργηθούν αν και ορισμένοι έλεγχοι σε ταξιδιώτες με αεροπλάνο θα καταργηθούν στις 30 Μαρτίου 2008.

Το μέτρο αφορά την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, και τη Μάλτα που έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004.

Στην Κύπρο, που επίσης έγινε μέλος της ΕΕ το 2004, δεν επεκτάθηκε το κεκτημένο Σένγκεν, και θα διατηρηθεί ο έλεγχος στα σύνορά της για άλλο ένα έτος.

Η Ρουμανία και Βουλγαρία, που έγιναν μέλη της ΕΕ στις1/1/2007, δεν θα μετάσχουν ακόμα στη ζώνη Σένγκεν αν και δεν είναι γνωστό πότε θα ενταχθούν.

Μετά την διεύρυνση, η ζώνη Σένγκεν θα περιλαμβάνει πλέον 24 χώρες.

Από την Εσθονία, όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι «ξεπεράσαμε τους συνοριακούς ελέγχους σαν τεχνητά εμπόδια για την ειρήνη, την ελευθερία και την ενότητα στην Ευρώπη». Εξέφρασε ακόμη τη γνώμη ότι η επέκταση θα προωθήσει το εμπόριο και τον τουρισμό στις ανατολικές χώρες της ΕΕ.

Το σχετικό ψήφισμα είχε υπερψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο το Νοέμβριο, το οποίο είχε συγχαρεί τις εννέα χώρες για προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να προετοιμαστούν και να συμμετάσχουν τόσο σύντομα στη ζώνη.

Υπενθύμιζε ακόμα το Ευρωκοινοβούλιο στις νέες χώρες τη λήψη μέτρων για να καταπολεμηθεί ό,τι θα έβλαπτε το καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ορισμένοι μέσα στην ΕΕ ανησυχούν ότι η κατάργηση των ελέγχων θα προκαλέσει κύμα μεταναστών προς τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στα νέα, εξωτερικά πλέον σύνορα, της ΕΕ για την αντιμετώπιση εγκληματιών ή ακόμα και τρομοκρατών, πράγμα που είχε ζητήσει και η ΕΕ.

Οι Ουκρανοί, αντίθετα, ανησυχούν ότι οι αυξημένοι έλεγχοι θα τους αποκόψουν από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κεκτημένο Σένγκεν ενσωματώθηκε το 1999 στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης με σχετικό πρωτόκολλο που επισυνάφθηκε στη συνθήκη του Άμστερνταμ και σταδιακά επεκτάθηκε και στα 15 -τότε- μέλη της ΕΕ.

Η Ιρλανδία και η Βρετανία συμμετέχουν εν μέρει στο κεκτημένο Σένγκεν, εφόσον έχουν διατηρήσει ακόμη τους ελέγχους στα σύνορά τους. Μέρος του χώρου Σένγκεν από το 1996, με περιορισμένη όμως συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, είναι η Ισλανδία και η Νορβηγία αν και δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η Ελβετία θα συμμετάσχει από τον Νοέμβριο του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου