Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Νάρκη στο κύρος της χώρας

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η Ελλάδα δεν καταστρέφει τις νάρκες κατά προσωπικού, παρότι έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Οτάβας! Τα ξένα MME (Reuters, International Herald Tribune, ακόμα και η τουρκική Hurriyet) γράφουν ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη Λευκορωσία είναι οι μόνες χώρες -από τις 156 συνολικά- που παραβιάζουν τη Συνθήκη. Και όμως, η είδηση αναφέρθηκε σε ελάχιστα ελληνικά ΜΜΕ. Ακόμα και οι αρμόδιες ΜΚΟ σιωπούν – με εξαίρεση τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Την ώρα που στη χώρα μας θεωρούμε τις νάρκες «μέσο……άμυνας», παγκοσμίως, όλοι (ΜΚΟ και κυβερνήσεις) τις θεωρούν έγκλημα. Σκοτώνουν, και μάλιστα όχι εν καιρώ πολέμου. Σκοτώνουν σχεδόν αποκλειστικά αμάχους.

Το Ποντίκι Global απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να μάθει την αιτία που η χώρα μας διασύρεται διεθνώς. Σύμφωνα με την απάντηση, παρουσιάστηκαν προβλήματα με την ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία, γεγονός που καθυστέρησε τη διαδικασία.153 χώρες τα κατάφεραν, όχι όμως και η Ελλάδα…

Η τελευταία έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών» (Landmine Monitor) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν έχει καταστρέψει ακόμα ΟΥΤΕ ΜΙΑ νάρκη. Σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει την καταστροφή των αποθεμάτων μέχρι την 1η Μαρτίου 2008. Όπως εξηγεί ο συντάκτης της έκθεσης, Στηβ Γκουζ, «αυτή είναι η πρώτη σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης». Η Ελλάδα έχει επισήμως αποθηκευμένες 1.566.532 νάρκες κατά προσωπικού. Ορισμένες απ’ αυτές, μάλιστα, περιέχουν στοιχεία ουρανίου. Όταν χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Σουδάν έχουν ήδη καταστρέψει τα αποθέματά τους, ενώ το Μαλάουι και η Σουαζιλάνδη έχουν ολοκληρώσει την πλήρη αποναρκοθέτηση τους, η επίκληση «λόγων ασφαλείας» από την Ελλάδα μοιάζουν αστείοι.

Άλλωστε, και η επίσημη εξήγηση του ΥΠΕΞ για την κωλυσιεργία είναι διαφορετική - αν και όχι ιδιαιτέρως πειστική. Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΞ στο Global, τελικά βρέθηκε εταιρεία να αναλάβει το έργο και η πρώτη παρτίδα ναρκών στάλθηκε για καταστροφή. Παράλληλα τόνισαν ότι η χώρα μας έχει ολοκληρώσει το 80% της αποναρκοθέτησης των συνόρων, παρόλο που το χρονοδιάγραμμα δίνει περιθώριο μέχρι το 2014.

Πάντως, άτυχοι λαθρομετανάστες συνεχίζουν να σκοτώνονται ή να ακρωτηριάζονται στα ναρκοπέδια του Έβρου. Επίσημη καταγραφή των θυμάτων δεν υπάρχει και όπως σημειώνει το Landmine Monitor, «οι μόνες καταγραφές θυμάτων από νάρκες προέρχονται από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ». Η διεθνής ΜΚΟ έχει εντοπίσει αναφορές για 105 θύματα ναρκών (61 νεκρούς και 44 τραυματίες) από το 1999 μέχρι το 2007. Ο πραγματικός αριθμός είναι υπερπολλαπλάσιος, αν ληφθεί υπόψη ότι στον Τύπο αναφέρεται μέρος μόνο των περιστατικών. Για τον θάνατο τεσσάρων Γεωργιανών λαθρομενταναστών, παραδείγματος χάριν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν ελάχιστες (Μακεδονία και Έθνος), ενώ η είδηση έπαιξε εκτεταμένα στα ξένα (AP, International Herald Tribune).

Όπως εξηγεί στο Global ο γραμματέας του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χρήστος Βελισσαρόπουλος, «τα περισσότερα περιστατικά κρατιούνται κρυφά. Στα πολυϊατρεία μας φτάνουν πολλοί μετανάστες τραυματισμένοι από νάρκες, οι οποίοι επιθυμούν να μη δημοσιοποιηθεί ο τραυματισμός τους».

Βόμβα ντροπής

Σχεδόν ταυτόχρονα με το ρεπορτάζ μας για τις νάρκες, έσκασε ο νέος διεθνής διασυρμός της Ελλάδας (αλλά άγνωστος στη χώρα μας), σε παρεμφερές θέμα: τις βόμβες διασποράς.

Στη διεθνή διάσκεψη του Όσλο, 107 χώρες υπέγραψαν την απαγόρευση των cluster bombs. Οι γνωστοί «κακοί» του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν) αρνήθηκαν να υπογράψουν. Μόλις 5 χώρες της Ε.Ε. απείχαν – ανάμεσά τους η Ελλάδα.

Οι βόμβες διασποράς μοιάζουν με νάρκες: σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν, πολλές φορές ακόμα και δεκαετίες μετά τη ρίψη τους. Αφού η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί cluster bombs, γιατί, που να πάρει, δεν συμφωνεί με την κατάργησή τους; Διότι τις κατασκευάζει και τις πουλάει σε χώρες του τρίτου κόσμου!

(Ποντίκι, 11.12.2008)

http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3564&Itemid=54

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου