Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση Σημίτη

7/2/2009  

Αρθρο-παρέμβαση

            Σήμα κινδύνου από τον Κώστα Σημίτη για τον δανεισμό και την οικονομία. Με άρθρο του στην Ημερησία ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η πνευματική πτώχευση της κυβέρνησης υποδαυλίζει την κρίση. Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας από τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

«Η Ελλάδα γνώρισε και άλλοτες περιόδους αμφισβήτησης της οικονομικής της διαχείρισης, όπως κατά την εποχή της τελευταίας επιτήρησής της από την Ενωση. Ομως τότε δεν επικρατούσε η ίδια ανησυχία και δυσπιστία. Σήμερα το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο», αναφέρει ο κ. Σημίτης και επισημαίνει: «Οι δανειστές δεν φοβούνται βέβαια ότι η χώρα μπορεί να αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις. Φοβούνται ότι μπορεί να καθυστερήσει πληρωμές, να αναβάλει, να ζητήσει διευκολύνσεις, να επιμείνει σε αναχρηματοδότηση ή να υπάρξουν απρόοπτες δυσκολίες».

«Υπό τις συνθήκες αυτές» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «υπάρχει πιθανότητα να προτιμήσουν να δανείσουν άλλες χώρες που δεν παρουσιάζουν κινδύνου. Και άλλες χώρες που επιζητούν να δανειστούν τώρα υπάρχουν πολλές. Για να προκαλέσει ενδιαφέρον η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο».

Ακόμη, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι κίνδυνος για την Ελλάδα υπάρχει, γιατί οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες δεν αποκλεέιται να κερδοσκοπήσουν. «Να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αδυνατούν να εξεύρουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, για να αυξήσουν τα επιτόκια. Ναχρησιμοποιήσουν τις δυσκολίες που δημιούργησαν στην Ελλάδα, για να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια από άλλες χώρες, που έχουν επίσης ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας προσφέρεται για τέτοια παιχνίδια».

Τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες το νέο πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει επιπλέον φόρους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία.

http://financial.flash.gr/news/news1/2009/2/7/30399id/

3 σχόλια:

  1. Ποιος είναι ο λόγος που δημοσιεύσατε αυτό το άρθρο του Σημίτη?
    Τι προσφέρει και σε ποιους?
    Σε ποιους απευθείνεται?
    Ποιος θα μπει στο κόπο να το διαβάσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερωτηση προς τον αναρτήσαντα.
    ΠΟιος ο λόγος ανάρτησης αυτού του σχόλιου?
    Σε ποιους απευθείνεται ο Σημίτης?
    Ποιος θα μπει στο κόπο να το διαβάσει? και για ποιο λόγο να το διαβάσει?
    Τους αφήνουμε όλους τους δήθεν πολιτικούς να λένε οτι βλακεία θέλουν και μετά τα αναπαράγουμε. Εσυ ρε καυμενε Σημίτη δεν είσαι μέρος αυτής της κατάστασης που περιγράφεις? Αλήθεια θέλω να μου απαντήση ο bloger, ποιον πιστεύει οτι θα διαβάσει αυτο το αρθρο-παρέμβαση και γιατι το έκρινε "ικανό" για να το αναδημοσιεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ήταν πρωθυπουργός της χώρας για οκτώ συναπτά έτη. Και γι' αυτό μονάχα η φωνή του πρέπει να ακούγεται. Ανεξάρτητα των προσωπικών μας εκτιμήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή