Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Το Κυπριακό διχάζει Τουρκία - Ισραήλ

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αγκυρα στο Τελ Αβίβ.


Δευτέρα, 16.02.09

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, με σημείο αιχμής αυτή τη φορά το Κυπριακό. Η αναφορά του αρχηγού των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στην κατοχή τμήματος της Κύπρου εξόργισε την Αγκυρα, που αντέδρασε εντονότατα και ζήτησε αναδίπλωση.

Το τουρκικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποίησε το Σάββατο ότι τέτοιες δηλώσεις, όπως επίσης οι αναφορές στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους, συνιστούν απειλή για τις σχέσεις των δύο κρατών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, μάλιστα, τον Ισραηλινό πρέσβη κ. Γκάμπι Λεβί για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με τα σχόλια του υποστράτηγου Αβι Μιζραχί, διοικητή των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.

Η κρίση ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Ισραηλινού ανώτατου στρατιωτικού στην εφημερίδα «Χααρέτζ» ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικρίνει την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών όταν στρατεύματά της βρίσκονται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο υποστράτηγος φέρεται να δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε πρώτα να «σκουπίσει μπροστά στην πόρτα του».

Η Τουρκία ζήτησε επειγόντως διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του υποστράτηγου Αβι Μιζραχί, οι οποίες κρίθηκαν «απαράδεκτες» από την Αγκυρα. Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ανατολή, το τουρκικό επιτελείο χαρακτηρίζει εντελώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του υποστράτηγου και επισημαίνει ότι μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Αγκυρας-Τελ Αβίβ δοκιμάζονται μετά την επίθεση στη Γάζα, εναντίον της οποίας τάχθηκε ανοιχτά η τουρκική κυβέρνηση. Αποκορύφωμα της έντασης ήταν η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ύστερα από αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες που θα έχουν στη Λευκωσία (αύριο), στην Αθήνα (την Τετάρτη) και στην Αγκυρα (την Πέμπτη) ο γερουσιαστής του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και σημαντική αμερικανική αντιπροσωπία της οποίας ηγείται. Μαζί του θα βρίσκεται ο ομογενής υπουργός Οικονομίας στην ίδια Πολιτεία Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος –για προφανείς λόγους- δεν θα μετάσχει στις συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, με βάση το μέχρι στιγμής προγραμματισμό.

Η αμερικανική αντιπροσωπία θα επισκεφθεί επίσης το Φανάρι και αναμένεται, μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να εκφράσει συμπαράσταση στις προσπάθειές του για αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου