Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Ψηφιακή TV κυβέρνηση & καναλάρχες

Η ΕΡΤ έχει ήδη τρία κανάλια, η ιδιωτική τηλεόραση ποιεί την νήσσα. Ούτε το 2012
θα είναι έτοιμοι, και κύριος οίδε πότε θα είναι. Υποψιάζομαι ποτέ. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό . Τα κεφάλαια που απαιτούνται και μεγάλα δεν είναι (σχετικά βέβαια) και εύκολα μπορούν να τα βρουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση των καναλιών και η εξ αυτής (της αυξήσεως) μείωσις της επιρροής των καναλαρχών. Μιλάμε σήμερα για τηλεοπτική δικτατορία η αύξηση των καναλιών από 70 σε 700 μειώνει το ειδικό βάρος και την πολιτική επιρροή των υπαρχόντων. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις τις ίντριγκες γύρω από αυτό το θέμα .
Και τους νέους παίκτες που θα προκύψουν. Για να δούμε το καταρτιζόμενο νομοσχέδιο θα είναι υπέρ του πλουραλισμού ....;

Η είδηση είναι:
Προς την πλήρη κατάργηση της αναλογικής επίγειας τηλεόρασης στην E.E.
Η Ευρώπη ηγείται ανά τον κόσμο των προσπαθειών μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθύνει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης για την ελευθέρωση και τη μελλοντική χρήση του ραδιοφάσματος, διότι επιθυμεί να διασφαλίσει, ότι οι πολίτες της Ε.Ε. απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, και ιδίως του αυξανόμενου φάσματος διαδραστικών τηλεοπτικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, βίντεο κατά παραγγελία), διαθέσιμων σε πολλαπλές πλατφόρμες μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων, καλωδιακών, δορυφορικών δικτύων και των δικτύων διαδικτυακής και κινητής τηλεόρασης. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη βαθμιαία καταργούν τις "φασματοβόρες" αναλογικές μεταδόσεις και προωθούν τη μετάβαση στις ψηφιακές μεταδόσεις.

Γενικά, η διαδικασία πλήρους κατάργησης των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών μεταδόσεων στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλή πορεία. Πλήρης κατάργηση των αναλογικών μεταδόσεων έχει επιτευχθεί σε πέντε κράτη μέλη (Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Κάτω Χώρες) και μέχρι το 2010 αναμένεται να έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία αυτή σε όλη την Ε.Ε. Αναμένεται, ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη θα επιτύχουν τον κοινοτικό στόχο πλήρους κατάργησης των αναλογικών μεταδόσεων μέχρι το 2012.

Viviane Reding,
Επίτροπος αρμόδια για την
Κοινωνία της Πληροφορίας
και τα Μέσα Ενημέρωσης

“Ο αριθμός των Ευρωπαίων που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης αυξάνεται συνεχώς. Περισσότερα του ενός μέλη - κράτη της Ε.Ε. ηγούνται σαφώς ανά τον κόσμο των προσπαθειών μετάβασης από τις αναλογικές επίγειες τηλεοπτικές μεταδόσεις στη ψηφιακή τηλεόραση” δήλωσε η κα Viviane Reding, Επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης. “Η διαδικασία μετάβασης της Ευρώπης προχωρά σύμφωνα με τις προβλέψεις και με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ιδίως σε σύγκριση με άλλες χώρες ανά την υφήλιο. Είμαι βέβαιη, ότι εντός των επόμενων δύο ετών και άλλα κράτη μέλη θα ενταχθούν στην ομάδα των κρατών μελών της Ε.Ε. που εισήλθαν πρώτα στην ψηφιακή εποχή. Αυτό σημαίνει, ότι θα ελευθερωθεί σημαντική ποσότητα ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες στη συνέχεια θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την παροχή νέων τηλεοπτικών και ασύρματων υπηρεσιών - εφόσον η Ευρώπη λάβει σύντομα τις κατάλληλες αποφάσεις. Η λήψη συντονισμένων αποφάσεων για την αξιοποίηση του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος» έχει καθοριστική σημασία για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης”.

Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερη ποιότητα ήχου, καλύτερη λήψη από κινητές συσκευές, περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πληροφόρησης (όπως οι επί οθόνης οδηγοί προγραμμάτων). Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και επομένως, θα ελευθερώσει δυναμικότητα για νέες χρήσεις, π.χ. για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κινητές επικοινωνίες ή ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες στις αγροτικές περιοχές.

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να ενισχυθούν το δυναμικό καινοτομίας και οι προοπτικές μεγέθυνσης των κλάδων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης, και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης. Η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος μια κοινή προσέγγιση χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, που θα ελευθερωθούν με την ψηφιακή μεταστροφή, ικανή να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την εσωτερική αγορά και τα 500 εκατ. πολίτες της.

Σε 21 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Φινλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο) προσφέρονται ήδη ψηφιακές επίγειες τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες καλύπτουν μέρη της εθνικής επικράτειας. Πέντε επιπλέον κράτη μέλη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία) έχουν εξαγγείλει, ότι θα προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες το αργότερο από το 2010. Η Ρουμανία δεν έχει ακόμη καθορίσει τα οικεία σχέδια κατάργησης των αναλογικών εκπομπών.

Πλήρης κατάργηση των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών έχει ήδη επιτευχθεί στο Λουξεμβούργο, στις Κάτω Χώρες, στη Φινλανδία, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο (Φλάνδρα) και σε μεγάλα τμήματα της Αυστρίας. Η αναλογική επίγεια τηλεόραση αναμένεται, ότι θα καταργηθεί πλήρως έως τα τέλη του 2010 σε όλη την Αυστρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, και μεταξύ τέλους του 2010 και τέλους του 2012 στο Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών - Πρωτεύουσας), τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πολωνία θα προβεί σε οριστική κατάργηση των αναλογικών εκπομπών το 2015 το αργότερο. Οι ΗΠΑ μετέθεσαν την ημερομηνία πλήρους κατάργησης των αναλογικών εκπομπών για τις 12 Ιουνίου 2009. Ο προγραμματισμένος χρόνος κατάργησης των αναλογικών εκπομπών είναι ο Ιούλιος του 2011 για την Ιαπωνία, τα τέλη του 2012 για τη Νότιο Κορέα, το 2013 για την Αυστραλία, το 2015 για την Ινδία και τη Ρωσία

Ομάδα
Κράτη μέλη
A (πλήρης κατάργηση: ολοκληρωθείσα)
Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Φινλανδία,
Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο (Φλάνδρα)
B (πλήρης κατάργηση: τέλη του 2010 το αργότερο)
Αυστρία, Εσθονία, Δανία, Ισπανία, Μάλτα και Σλοβενία,
Γ (πλήρης κατάργηση: τέλη του 2012 το αργότερο)
Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών -Πρωτεύουσας),
Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Γαλλία,
Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία,
Ρουμανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ 2008 - 2009
buzz it!Τι είναι τα Social Bookmarks;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου