Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Οι ελληνικές προτεραιότητες στην προεδρία του ΟΑΣΕ

Τι τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, κα Μπακογιάννη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009 07:00
Η επικράτηση της ειρήνης, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και οι αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελούν προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων.

Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως ο ΟΗΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στα γεγονότα του Καυκάσου, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στη Γεωργία και για μια πιο «ολοκληρωμένη παρουσία» του ΟΑΣΕ.

Χαιρέτισε, εξάλλου, την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ της 24ης Νοεμβρίου 2008, στην οποία υπογραμμίζεται ο «σημαντικός ρόλος» του ΟΑΣΕ για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των προσπαθειών στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων.

Στο μεταξύ, η Ελληνίδα υπουργός είχε «ανταλλαγή απόψεων» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς, όπου διαπιστώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «περίοδο στασιμότητας» και θα συνεχιστούν σε χρόνο που θα κρίνει ο κ. Νίμιτς.

Επίσης, η κα Μπακογιάννη συζήτησε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ. Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος τουΣτέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε:

«Είχαν μια πάρα πολύ καλή και φιλική συζήτηση. Μίλησαν για έναν αριθμό θεμάτων. Επικεντρώθηκαν ειδικότερα στον ΟΑΣΕ, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στα Βαλκάνια. Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση. Η υπουργός χάρηκε που συναντήθηκε με την Ελληνίδα ομόλογό της και σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ τους.

Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση και προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου