Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Θα «χτίσουν στην άμμο» εάν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία


4,48 δισ. δολάρια από τους δωρητές για την ανοικοδόμηση της Γάζας αλλά...

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009 07:00








Η κα Κλίντον δεσμεύτηκε για αμερικανική βοήθεια συνολικού ύψους 900 εκατ. δολαρίων με τον όρο να κατευθυνθούν τα κονδύλια απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς καμιά ανάμειξη της Χαμάς.

Δειτε ακομα:

    * Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης
    * Προειδοποιεί η Χαμάς εάν την παρακάμψουν

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, συγκέντρωσε 4.481 δισ. δολάρια, με τις σημαντικές συνεισφορές των αραβικών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε, ενώπιον των Δωρητών, ότι η στήριξή τους στην παλαιστινιακή οικονομία θα είναι ανεπαρκής αν δεν υπάρξει λύση στην πολιτική διαμάχη με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία, ζητώντας από την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να δεσμευτεί σε μια διευθέτηση με βάση τα δύο κράτη και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες.

«Θεωρούμε αναγκαίο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να αναλάβει αμέσως δράση, μαζί με τα άλλα μέλη του Κουαρτέτου, ώστε να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Αμπάς.

Ήδη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετέβη από το Σαρμ ελ-Σέιχ στο Ισραήλ, όπου επρόκειτο να έχει μια πρώτη επαφή με τον ηγέτη της Δεξιάς και εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εν όψει της επίσκεψής της, η κα Κλίντον, η οποία συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ουάσιγκτον στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο ο Νετανιάχου αρνείται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε πως «σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο θα καταβάλουμε προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία για ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για να υπάρξουν εγγυήσεις για ειρήνη και ασφάλεια του Ισραήλ».

Σήμερα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον Νετανιάχου, πριν δειπνήσει με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μεταξύ, στο Σαρμ ελ-Σέιχ η κα Κλίντον δεσμεύτηκε με αμερικανική βοήθεια συνολικού ύψους 900 εκατ. δολαρίων- 300 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και 600 εκατ. δολάρια για τη στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Όρος για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας- ο οποίος ισχύει για το σύνολο της οικονομικής αρωγής που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη- είναι να κατευθυνθούν τα κονδύλια απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς καμιά ανάμειξη της Χαμάς.

Ανάμεσα στους μεγάλους δωρητές είναι, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεσμεύτηκε για τη χορήγηση 440 εκατ. δολαρίων, η Σαουδική Αραβία με 1 δισ. δολάρια και το Κατάρ με 250 εκατ. δολάρια.

Ο αρχικός στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής για τη συγκέντρωση βοήθειας ύψους 2.78 δισ. δολαρίων υπερκαλύφθηκε, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν ότι το έργο της ανοικοδόμησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο όσο παραμένουν κλειστά τα μεθοριακά περάσματα προς τη Γάζα.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», τόνισε, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ έκκληση στο ίδιο πνεύμα απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η αμερικανική βοήθεια δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία, ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους Παλαιστίνιους να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Αμπάς: Η στήριξη στην παλαιστινιακή οικονομία θα είναι ανεπαρκής αν δεν υπάρξει πολιτική λύση - 2/3 19:02
    * Διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα - 2/3 19:02
    * Στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον - 2/3 10:45
    * Στη Λωρίδα της Γάζας ο Τόνι Μπλερ - 1/3 14:29
    * «Το Ισραήλ θα απαντήσει αυστηρά στις επιθέσεις» - 1/3 13:03

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/03/1635833.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου