Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Επιτέθηκαν σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία


Ομάδα 30 αγνώστων στο κέντρο της Οχρίδας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009 07:00


Οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

Ως «ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια», χαρακτήρισε χθες την επίθεση κατά Ελλήνων επισκεπτών, στην Οχρίδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ενώ δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Αν. Λοβέρδος.

Ειδικότερα, ομάδα περίπου 20-30 αγνώστων επιτέθηκαν προχθές το βράδυ σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας και περίμεναν τους Ελληνες εκδρομείς να επιστρέψουν από την ξενάγηση.

Οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος». Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, προκαλώντας επιπλέον φθορές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» το επεισόδιο και ζήτησε από τις αρχές της ΠΓΔΜ να προστατεύουν τους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα τους, καθώς και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «δυσάρεστη και απολύτως ανεπιθύμητη εξέλιξη» και ως «αποκλειστικό αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η εθνικιστική και μισαλλόδοξη σημερινή ηγεσία της χώρας αυτής».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «αδυναμία και αδεξιότητα της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας να συνδυάσει την πολιτική επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με βάση την εθνική κόκκινη γραμμή, με την πολιτική των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς το λαό της χώρας αυτής, ότι δεν μας χωρίζουν άλλα προβλήματα και ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Το επεισόδιο καταδίκασε ο δήμαρχος της Οχρίδας, Αλεξάντερ Πέτρεσκι, ο οποίος δήλωσε ότι έστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα, με την οποία ζήτησε συγγνώμη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * ΠΓΔΜ: Επίθεση αγνώστων σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Οχρίδας - 2/3 14:41
    * Αποχώρησε καταγγέλλοντας κακή πίστη - 28/2 07:00
    * Αρνείται τη δολοφονία - 28/2 07:00
    * Με επικρίσεις κατά της Ελλάδας απαντούν τα Σκόπια - 27/2 18:57
    * Νέα πρόκληση των Σκοπίων - 27/2 16:08

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/03/1635783.htm


2 σχόλια:

  1. Η συνεχής προστριβή μεταξύ Ελλάδος και ΠΔΓ καταδεικνύει ότι το αντάρτικο (πολιτικός όρος: εμφύλιος) και ο στρατηγικός του στόχος συνεχίζεται.
    Το 1949 σίγησαν τα όπλα με την ήττα και των δυο τελευταίων εναπομεινάντων σλαβομακεδονικών μονάδων στο Γράμμα και στο Βίτσι.
    Μετά, κατ’ επιταγή Ν. Ζαχαριάδη, το όπλο πήγε στο «παρά πόδα».
    Γεωπολιτικές ανάγκες επέβαλαν τη συμμαχία με τη Γιουγκοσλαβία, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε σχέσεις καλής γειτονίας, όπου τελικά το 1990 με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την εν συνεχεία διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αναστήθηκαν τα φαντάσματα του παρελθόντος υποδαυλιζόμενα από τους άσπονδους φίλους μας (ΗΠΑ και Τουρκία) για τους δικούς τους λόγους ο καθένας εξ αυτών.
    Τα φαντάσματα είναι η Μακεδονία του Αιγαίου, τουτέστιν δημιουργία κουμουνιστικού κράτους (Ένωση Σοβιετικής Δημοκρατίας) στη μείζονα περιοχή. Σκαλοπάτι για να ικανοποιηθούν οι μύχιες σοβιετικές και βουλγαρικές επιδιώξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημειώνω ότι η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αγνοεί προφανώς ότι η η λέξις “Οχρίδα”, που εμφανίζεται επανειλημμένως στο κατωτέρω κείμενό της και που αποτελεί μετάφρασιν της σλαβικής λέξεως “Ohrid”, προέρχεται από την Ελληνική λέξη «Αχρίς» (η Αχρίς, γενική της Αχρίδος), όπου ο παππούς μου δημοδιδάσκαλος Βασίλειος Βουτσιάδης υπήρξε διευθυντής του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου μέχρι την είσοδο του προελαύνοντος Σερβικού στρατού (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος) το 1911.
    Καλά η εφημερίδα. Στο ίδιο σφάλμα υπέπεσε προφορικώς και γραπτώς το χθεσινοβραδυνό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, που πάντως παρεδέχθη το λάθος σε τηλεφωνική μου και πολλών άλλων παρέμβαση.
    Πόσον εύκολα λησμονούν οι Έλληνες την ιστορία του Έθνους μας.
    BN

    ΑπάντησηΔιαγραφή