Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ο "Ηγεμόνας" έμεινε μόνος;

Απόσταση συμμάχων από τον «Ηγεμόνα»
 Μετά την ενημερωτική εκστρατεία της ελληνικής πλευράς

Της Δωρας Aντωνιου

Καταρχήν, προφορικές διαβεβαιώσεις των ομολόγων του της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και του Βελγίου, ότι δυνάμεις τους δεν πρόκειται να συμμετέχουν στα τμήματα της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Ηγεμών», που θίγουν την Ελλάδα, φέρεται να έχει λάβει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η μέχρι τώρα ανταπόκριση στην ενημέρωση που έκανε η ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία παγίως επιχειρεί να αξιοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, υπήρξε θετική.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρχικά, από πλευράς Τουρκίας, επιχειρήθηκε το θέμα να κρατηθεί σε πολύ χαμηλό, καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, προφανώς με το σκεπτικό ότι έτσι θα ήταν πιο δύσκολο να το αντιληφθεί η Αθήνα και να αντιδράσει. Οι ομόλογοι του κ. Μεϊμαράκη ενημερώθηκαν για το θέμα από τον ίδιο, στην άτυπη διάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην Κρακοβία, οπότε και το ζήτημα αναβαθμίσθηκε σε επίπεδο πολιτικών χειρισμών. Από ελληνικής πλευράς, γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς, όπως αναφέρεται, μέχρι να πραγματοποιηθεί η άσκηση, από 13 έως 29 Μαρτίου, παραμένει ανοιχτό το εάν και με τι δυνάμεις θα συμμετέχουν οι τέσσερις χώρες που έχει προσκαλέσει η Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην τουρκική άσκηση, χθες, δήλωσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας έχουν γίνει γνωστές με σαφήνεια σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες και έχει καταγραφεί ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να κινηθούν με πλήρη σεβασμό στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις ελληνικές αρμοδιότητες, όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανόνες». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το θέμα αυτό καλύφθηκε» και κατά τις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Ενόψει της έναρξης της άσκησης «Ηγεμών», η Αγκυρα δείχνει να κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο. Ετσι, χθες σημειώθηκε ένα ακόμη κρούσμα υπέρπτησης, στο Αγαθονήσι αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα, σχηματισμός αποτελούμενος από τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Λέσβου, στις 15.36. Ο σχηματισμός αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε. Στις 16.01, καθώς ο σχηματισμός εξερχόταν από το FIR Αθηνών, τα τέσσερα F-4 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, πετώντας σε ύψος 3.500 ποδών.

Εν τω μεταξύ, από χθες βρίσκονται στην Ελλάδα, αρχικά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με προορισμό την Κω, βρετανικά ελικόπτερα, τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση TAURUS, του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση αυτή θα λάβουν μέρος στην τουρκική άσκηση «Ηγεμών». Από ελληνικής πλευράς, δεν επιβεβαιώνεται ακόμα ελληνική συμμετοχή στη βρετανική άσκηση, ωστόσο, στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, η Ελλάδα αναφέρεται ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες θα γίνουν ασκήσεις συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, ως περιστατικό που αντιμετωπίσθηκε άμεσα και δεν υπήρξε συνέχεια, αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών η διανομή στην Αγκυρα χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εμφάνιζε τα Δωδεκάνησα ως τουρκικό έδαφος. Ο χάρτης διενεμήθη σε συνάντηση των πρέσβεων της Ε.Ε. στην τουρκική πρωτεύουσα από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, πρέσβη Περίνι. Επειτα από αντίδραση του παριστάμενου Ελληνα πρέσβη, Φωτή Ξύδα, ο κ. Περίνι απέσυρε τους επίμαχους χάρτες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_05/03/2009_306318

1 σχόλιο:

  1. Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρέσβης Περίνι (Ιταλός ακούγεται) δεν γνωρίζει πολιτική ιστορία (και μάλιστα της Ιταλίας αν είναι Ιταλός) θα πρέπει να μας πει ποιο ήταν το αντάλλαγμα για να κάνει αυτό το εκούσιο λάθος.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή