Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Αποκατάσταση σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009 07:00

«Οικογενειακή» φωτογραφία από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, αποφάσισε το ΝΑΤΟ. «Οι υπουργοί συμφώνησαν για την επίσημη επανάληψη των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, κατά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών. Διευκρίνισε επίσης ότι επόμενη υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «θα γίνει πιθανώς μετά τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 3-4 Απριλίου. Την απόφαση του ΝΑΤΟ χαιρέτισε η Μόσχα.

Στη χθεσινή σύνοδο, μετείχε για πρώτη φορά η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι είναι καιρός το ΝΑΤΟ να κάνει μια νέα αρχή με τη Ρωσία, όμως κάλεσε τη Συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα της ένταξης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας - κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία.

«Είναι καιρός να διερευνήσουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία εκεί όπου μοιραζόμαστε τομείς κοινών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.«Είναι καιρός να προχωρήσουμε, δεν πρέπει να παραμένουμε στην ίδια θέση με την αυταπάτη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους», πρόσθεσε.

«Η ώρα του ρεαλισμού έφτασε, καθώς και η ώρα της ελπίδας», κατέληξε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη για να συναντηθεί εκεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/06/1637535.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου