Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΙΟΒΕ: Στο ναδίρ οι δείκτες του οικονομικού κλίματος


H Ελλάδα σε κοινή πορεία με την Ευρωζώνη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

    

Το κλίμα στις κατασκευές συγκρατούν οι προσδοκίες από τα δημόσια έργα.

Ενα χρόνο συνεχούς μείωσης έκλεισε το Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, με βάση τη μηνιαία έρευνα συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθώς διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες, έναντι 55,4 τον Ιανουάριο.

H πορεία του ελληνικού δείκτη συμβαδίζει με τους δείκτες στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.-27. Ωστόσο, ενώ σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.-27, η υποχώρηση είναι ήπια, στην Ελλάδα φτάνει τις 8,2 μονάδες και συγκρίνεται με χώρες εκτός Ευρωζώνης που έχουν σημαντικά προβλήματα όπως η Πολωνία. Ετσι ο ελληνικός δείκτης βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στην τρίτη χαμηλότερη θέση, μετά την Ουγγαρία (38,9 μονάδες) και τη Σλοβενία (46,1 μονάδες).

Αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ σημείωσαν το Φεβρουάριο άλλες 18 χώρες της Ε.Ε. Από τα παραπάνω επισημαίνει το ΙΟΒΕ ότι η επιβράδυνση της υποχώρησης που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα δεν συνεχίστηκε το Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η καθοδική τροχιά των τελευταίων μηνών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση σε όλους πλην των υπηρεσιών, με εντονότερη εκείνη στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Επίσης, η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο φαίνεται ότι ήταν μάλλον συγκυριακή, αφού ο δείκτης επανέρχεται σε πτωτική τροχιά. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, φθάνοντας στις 62,8 μονάδες από τις 68,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Στην πλειονότητα των δεικτών δραστηριότητας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπερισχύουν οι αρνητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις έναντι των θετικών. Αναλυτικότερα:

* Στην εξέλιξη της παραγωγής το προσεχές 4μηνο, το ισοζύγιο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στις -16 μονάδες, αφού κυριαρχούν οι απαισιόδοξοι. Πάντως σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένουν σταθερότητα (47% έναντι 43% τον προηγούμενο μήνα) στην παραγωγή τους.

* Εντονη είναι η πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, με το αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται σημαντικά στις -61 μονάδες.

* Αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που εκτιμά ότι το ύψος των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων είναι υψηλό για την εποχή (35% έναντι 32%).

* Ο δείκτης των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής, μειώνεται στους 4,3 από 4,7 τον Ιανουάριο. Ακόμη, περιορίζεται το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στο 70,5% από 72,2% τον Ιανουάριο και 73,8% το Δεκέμβριο, τιμή που είναι η χαμηλότερη της τετραετίας.

* Πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προβλέπουν πτώση στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους το επόμενο τρίμηνο.

Κατασκευές

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανακόπτει την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών και σημειώνει ελαφρά άνοδο το Φεβρουάριο, φθάνοντας τις 68,3 μονάδες από 65 μονάδες τον Ιανουάριο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει ως επί το πλείστον η ενίσχυση των θετικών προβλέψεων για την πορεία της απασχόλησης του κλάδου το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα το σχετικό ισοζύγιο να βελτιώνεται, αν και παραμένει αρνητικό (-25 μονάδες έναντι -37 τον Ιανουάριο).

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις εργασίες τους το επόμενο τρίμηνο ενισχύονται, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται στις -39 μονάδες (-44 μονάδες τον Ιανουάριο). Η εικόνα για το τρέχον επίπεδο εργασιών είναι επίσης σημαντικά δυσμενέστερη του προηγούμενου μήνα, με τις επιχειρήσεις οι οποίες εκτιμούν ότι οι εργασίες τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκαν έναντι όσων υποστηρίζουν το αντίθετο, να υπερτερούν πλέον σημαντικά (-21 από +5 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο).

Εν τούτοις, σε πραγματικούς όρους οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται οριακά στους 17,1 (18,2 τον Ιανουάριο), υποδηλώνοντας όμως σχετική επάρκεια της δραστηριότητας των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα. Οι προβλέψεις για τις τιμές εξακολουθούν να συγκλίνουν σε τάση μείωσής τους, ενώ μικρό παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στη λειτουργία του (12% έναντι 11% τον Ιανουάριο), με την πλειονότητα (37%) να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια τα οποία οφείλονται στην αυξημένη γραφειοκρατία και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία (37%), τη χαμηλή ζήτηση (28%) και τις δυσκολίες χρηματοδότησης (18%).

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η βελτίωση του κλίματος το Φεβρουάριο προέρχεται αποκλειστικά από τις Κατασκευές Δημοσίων Εργων, καθώς στις Ιδιωτικές Κατασκευές, οι προσδοκίες υποχωρούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Λιανικό εμπόριο

Οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 62,9 μονάδες από 65,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, τα περισσότερα καταγράφουν αρνητική μεταβολή, με εξαίρεση τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις τόσο για τις τρέχουσες πωλήσεις όσο και για το επίπεδο των αποθεμάτων είναι δυσμενέστερες του προηγούμενου μήνα, ενώ και στις προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις αναμένουν υποχώρηση. Η βελτίωση στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου του προηγούμενου μήνα, δίνει τη θέση της σε λιγότερο ευνοϊκές προβλέψεις το Φεβρουάριο, με τρεις στις πέντε επιχειρήσεις να αναμένουν σταθερότητα. Τέλος, η πτωτική τάση για το επίπεδο των τιμών που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες διατηρείται, με το σχετικό ισοζύγιο να διευρύνεται στις -13 από -9 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ανοδος καταγράφεται στους δείκτες προσδοκιών σε ένδυση - υπόδηση, τα πολυκαταστήματα, και οριακά, στα οχήματα - ανταλλακτικά. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν την πτώση των προσδοκιών στους υπόλοιπους κλάδους.

Υπηρεσίες

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης στις υπηρεσίες (64,7 έναντι 62,6 μονάδων), απλώς επειδή καταγράφονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις στη ζήτηση και στην απασχόληση.

Στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφουν μικρή εξασθένηση, ενώ και οι εκτιμήσεις για την απασχόληση είναι ελαφρώς δυσμενέστερες του προηγούμενου μήνα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τόσο της ζήτησης όσο και της απασχόλησης του κλάδου, όπου το σχετικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, περιορίζεται όμως στις -19 από τις -22 μονάδες.

Το πλέον αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ξενοδοχεία - εστιατόρια, όπου ο δείκτης σημειώνει έντονη πτώση το Φεβρουάριο (57,7 έναντι 69 μονάδων), που αποτελεί και τη χαμηλότερη επίδοση 12μήνου, ως αποτέλεσμα και της παρέλευσης της τουριστικής κίνησης των χειμερινών διακοπών.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης στα τουριστικά πρακτορεία (57 έναντι 59 μονάδων) επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 6 χρόνων.

Χαμηλό των τελευταίων 11 χρόνων (51,8 έναντι 52,6 μονάδων) καταγράφει και ο δείκτης των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες). Εντονη είναι η πτώση που καταγράφουν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάστασή τους. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι αυτή έχει αποδυναμωθεί, ενώ ελαφρώς υποχωρούν και οι σχετικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση το τελευταίο διάστημα. (Ισοζύγιο απαντήσεων -29 μονάδες από -27).

Εμπιστοσύνη καταναλωτών

Η δυσαρέσκεια των καταναλωτών επανέρχεται στο προσκήνιο, ύστερα από την πρόσκαιρη άνοδο του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο, όταν είχε ανακάμψει μετά από μία παρατεταμένη περίοδο συνεχούς υποχώρησης. Ο δείκτης τώρα διαμορφώνεται στις -55 από τις -48 μονάδες, δύο μόλις μονάδες υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό του τον περασμένο Οκτώβριο. Με αυτή την τιμή του δείκτη, οι Ελληνες καταναλωτές βρίσκονται στην 24η θέση σε όρους απαισιοδοξίας ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., με την Ουγγαρία και την Πορτογαλία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Στην Ελλάδα, η πτώση της εμπιστοσύνης προέρχεται από επιδείνωση όλων των στοιχείων που διαμορφώνουν το σχετικό δείκτη: οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως συμβαίνει, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό, και με την πρόθεση για αποταμίευση. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποχώρηση του δείκτη κατέχουν οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, για τις οποίες φαίνεται πως η «διόρθωση» του περασμένου μήνα ήταν ως ένα βαθμό συγκυριακή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1636830.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου