Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

20091201 Επικρίνουν απόφαση για τους μιναρέδες

Επικρίνουν απόφαση για τους μιναρέδες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009 07:00
223 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1748760


Οι ευρωπαίοι επέκριναν, χθες, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία για την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες μίας απόφασης που μπορεί να εκληφθεί από το μουσουλμανικό κόσμο ως στιγματισμός του Ισλάμ.

Την ανησυχία του για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελβετία για τους μιναρέδες επέκρινε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Το αποτέλεσμα επέκρινε, χθες, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

«Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στιγματίζουμε μία θρησκεία, εν προκειμένω το Ισλάμ», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, από τις Βρυξέλλες.

Η σουηδική προεδρία έκρινε «απροσδόκητη» την απόφαση να τεθεί ένα τέτοιο θέμα σε δημοψήφισμα. «Στη Σουηδία, αυτό είναι θέμα της πολεοδομίας και ανήκει στην αρμοδιότητα των τοπικών αξιωματούχων», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ.

Η Ελβετή υπουργός Δικαιοσύνης, Εβελίν Βίντμερ - Σλουμπφ, δεν έκρυψε την αμηχανία της, όταν έφτασε χθες στις Βρυξέλλες. «Θα εξηγήσω στους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση εναντίον της θρησκείας των μουσουλμάνων, αλλά μόνο εναντίον των μιναρέδων», δήλωσε.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε από τη μεριά της «πολύ ανήσυχη» από το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος, που, σύμφωνα με αυτήν, «ενισχύει το αίσθημα του αποκλεισμού και βαθαίνει το χάσμα» στις κοινωνίες μας.

Το Βατικανό δήλωσε ότι «έχει την ίδια γραμμή με τους Ελβετούς επισκόπους», που δήλωσαν την Κυριακή ότι το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος είναι ένα «δυνατό χτύπημα στη θρησκευτική ελευθερία».

Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου