Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Deutsche Bank

Βάσει της Deutsche Bank, η Ελλάδα αναζητά την άντληση 31 δισ. ευρώ σε νέο δανεισμό και 16 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση χρέους το 2010. Εάν δεν υπάρξει βοήθεια από την ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε περίπτωση που αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους της.


Σε αντίθεση με την Αργεντινή, η Ελλάδα δεν μπορεί να κηρύξει πτώχευση, ενώ το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη δεν αποτελεί μία ρεαλιστική πολιτική λύση. Σκληρή λιτότητα αλά Λετονία είναι το μόνο που μπορεί να υπάρξει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Όμως ίσως είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρή λιτότητα η οποία έχει διαταχθεί από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. θα ήταν ευτυχής εάν την όλη υπόθεση αναλάμβανε το ΔΝΤ.

Όπως ακριβώς οι Έλληνες δεν είναι προετοιμασμένοι για αυστηρή λιτότητα, έτσι και οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για το τι τους περιμένει. Θα στοιχημάτιζα ότι το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι απίθανο. Αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσον τα τρέχοντα ελληνικά spreads αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου