Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Βέβαιος ότι η Τουρκία θα αποφύγει τις κυρώσεις

Βέβαιος ότι η Τουρκία θα αποφύγει τις κυρώσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 317 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750598


Βρυξέλλες,

Πεπεισμένος ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία, εξαιτίας της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής των Βρυξελλών, ο κ. Μπαγίς -που είναι και επικεφαλής της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις- ανέφερε ότι έχουν ήδη επιβληθεί (Δεκέμβριος 2006 από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.) πολλές κυρώσεις στην Τουρκία: οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν και κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να κλείσει, λόγω της Κύπρου.

«Οποιαδήποτε συμπληρωματική τιμωρία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «εχει εμπιστοσύνη στη σύνεση των Ευρωπαίων ηγετών και δεν ανησυχεί για επιβολή κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα».

Η Κύπρος πιέζει τους εταίρους να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις, θεωρώντας ότι η προθεσμία που είχε δοθεί στην Αγκυρα για συμμόρφωση λήγει το 2009, ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να μην τηρεί δεσμεύσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού το χαρακτήρισε «ευαίσθητο ζήτημα», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση πριν από τις «εκλογές» στη βόρειο τμήμα του νησιού, τον Απρίλιο.

Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει και το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αναγνώρισή της δεν συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία της Σχολής, αλλά θα ήταν, όπως είπε, χρήσιμο να γίνονται ταυτόχρονα βήματα και από τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία)».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Tούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα της χώρας του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που απασχολούν την Ε.Ε. (ενέργεια, κλιματική αλλαγή, ανεργία, παράνομη μετανάστευση, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και εφαρμογή Συνθήκης Λισσαβόνας) και εστίασε στην πολιτική επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων και εξομάλυνσης των σχέσεων με τους γείτονες που ακολουθεί, όπως είπε, η κυβέρνησή του.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου