Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009 07:00
236 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1749434


Σε ισχύ είναι από χθες η Συνθήκη της Λισαβόνας, με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου προέδρου της Ε.Ε., Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, Βρετανίδας Κάθριν Αστον. Το γεγονός εορτάστηκε σε μια σύντομη τελετή που διοργανώθηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση και τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. στη Λισαβόνα.

Ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Η συνθήκη, που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ε.Ε. και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα, θα δώσει στην Ε.Ε. «τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ε.Ε. θα διαθέτει στο εξής περισσότερα εφόδια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την επίλυση θεμάτων όπως οι τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Θα είναι επίσης σε θέση να μιλά με δυνατή φωνή στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Βασική καινοτομία της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η δημιουργία της θέσης του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του οργάνου στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών). Τη θέση αναλαμβάνει ο 62άχρονος Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ με θητεία δυόμισι ετών.

Η Βρετανίδα Κάθριν Αστον, 53 ετών, είναι η διάδοχος του Χαβιέρ Σολάνα, που βρισκόταν επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. επί 10 χρόνια. Η βαρόνη Αστον θα διαθέτει σε σχέση με τον προκάτοχό της ενισχυμένα προνόμια και μια αμιγώς διπλωματική υπηρεσία δύναμης αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου