Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Fwd: Πυκνώνουν οι συναντήσεις αλλά παραμένουν οι αποστάσεις

Πυκνώνουν οι συναντήσεις αλλά παραμένουν οι αποστάσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009 07:00
407 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1749433

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε χθες μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Στις θέσεις τους για το ζήτημα της ονομασίας παραμένουν Αθήνα και Σκόπια, μια εβδομάδα πριν από την επίμαχη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε υψηλό επίπεδο τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας χθες την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Eιδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε χθες μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και, στη συνέχεια, συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές, προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια, ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι εκείνη υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Α. Μιλόσοσκι είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν ίδιες και κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιδείξει «πραγματισμό». Είπε ακόμη ότι έθεσε δυο ζητήματα για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβειών και την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, κατόπιν και σχετικού αιτήματος Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην ΠΓΔΜ.



Eνδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις Γκρούεφσκι σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη που έδωσε στα Σκόπια, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Πρέσπες, λέγοντας ότι δεν υπήρξε πρόοδος, καθώς ο κ. Παπανδρέου του είπε ότι η Ελλάδα «ζητά αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, αλλαγή της ονομασίας του έθνους και του λαού».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο οι δηλώσεις Γκρούεφσκι σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό, προκειμένου να αποφευχθεί το βέτο, η Ε.Ε. να επιλέξει να χαιρετίσει τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, αφήνοντας την απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για κάποια άλλη χρονική στιγμή, αφού σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας.

«Η σημερινή διμερής συνάντηση του κ. πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλοσόσκι, έρχεται αμέσως μετά τις συναντήσεις Γκρουέφσκι-Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και πρόσφατα στις Πρέσπες. Είναι πλέον, ορατή και έντονη η τάση διολίσθησης προς "διμεροποίηση" του ζητήματος της ονομασίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ζήτησε από τη κυβέρνηση να ενημερώσει «έγκαιρα και υπεύθυνα» τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου